Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića, zbog sumnje da su ubili devojčicu Danku Ilić (2) u selu Banjsko Polje kod Bora, saznaje Nova.rs.

Optužnica je pre nekoliko minuta predata Višem sudu, saznaje Nova.

Pročitajte još:

Njima dvojici se na teret stavlja da su automobilom JKP „Vodovod“ udarili devojčicu, a potom je zadavili i njeno telo sakrili na napoznatu lokaciju.

Slučaj Danke Ilić je bio prvi put da se u Srbiji aktivirao sistem „Pronađi me“.

Danka Ilić (2), devojčica iz Bora, nestala je u Banjskom polju, gde je došla sa majkom i brat na imanje. Majka devojčice na nekoliko trenutaka nije obratila pažnju, kako bi drugom detetu dala vode, i devojčici se izubio svaki trag. Potraga za njom je trajala gotov deset dana, a u njoj su učestvovali pripadnici MUP, dobrovoljci, Gorska služba spašavanja i mnogi drugi, ali od devojčice nije bilo ni traga ni glasa.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon deset dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su dvojica muškaraca uhapšena i da su oni priznali zločin u policiji. Reč je o Dejan Dragijeviću i Srđanu Jankoviću, radnicima JKP „Vodovod“, koji su kobnog dana bili na izvršenju radnog zadatka. Prema prvobitnim iskazima, njih dvojica su kolima udarili devojčicu pored puta, a potom je onesvešćenu ubacili u vozilo i krenuli dalje. U jednom trenutku devojčica se probudila i počela da plače, a potom ju je jedan od njih usmrtio, a njeno telo su bacili na deponiju u blizini mesta nestanka.

Na putu iz Banjskog polja naleteli su na oca nestale devojčice i patrolu policije koja je krenula ka Banjskom polju. Daljom istragom je utvrđeno da je Dejan Dragijević posle zločina telo devojčice prebacivao na nekoliko lokacija, ali ono do dan danas nije pronađeno. Iako su prvobitno priznali zločin, dvojica osumnjičenih su u tužilaštvu negirali da se sve ovo dogodilo i govorili su da su to morali da priznaju pod pritiskom.

Takođe, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da su njih dvojica pali na poligrafskom testiranju. U premeštanju tela, navodno, optuženom Dragijeviću pomagao je njegov brat, koga su policajci ubili od batina u policijskoj stanici u Boru, pa je tako ubijen jedan od ključnih svedoka u ovom slučaju.

Foto:Društvene mreže/Optuženi za ubistvo Dejan Dragijević i Srđan Janković

Ceo slučaj obeležile su brojne misterije, porodica devojčice našla se na udaru javnosti i brojne teorije su kružile. Veliku pometnju izazvao snimak devojčice iz Austrije, koja je dosta podsećala na Danku Ilić, za koju se u tom trenutku još uvek smatralo da je nestala. Međutim, reč je o dve rumunske državljanke, koje su vodile svoje dete i one su se odmah prijavile policiji u Austriji, kako bi potvrdile da nije reč o kidnapovanju deteta.

Uskoro opširnije…

Bonus video: Šta povezuje slučaj male Danke i ubijene pevačice?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare