Foto:Privatna arhiva

Bračni par Borisav i Biljana Savić, kojima je Ministarstvo za rad danas vratilo trogodišnju usvojenu ćerku Lenku (3), a koja im je pre desetak dana oduzeta zbog proceduralne greške tokom postupka usvajanja, kažu za portal Nova.rs da će svu svoju pažnju i ljubav usmeriti ka ćerki Lenki, koju su uprkos svim preprekama, uspeli da vrate u roditeljski dom.

Borisav Savić ističe za Nova.rs da će njegova supruga i on pokušati da ostave iza sebe ovaj stresni period kroz koji su prolazili proteklih dana i apeluje na državu i institucije da se malo više pozabave problemom usvajanja dece.

Foto:Privatna arhiva

„Probaćemo da što pre zaboravimo na ovaj period i da ostavimo sve iza sebe. Trudićemo se da svu našu energiju, pažnju i ljubav usmerimo ka našoj ćerkici.. Da ne gubimo snagu na nepotrebne stvari, ona je naša princeza, koja je danas, kao što ste videli, sve zasenila”, kaže Savić.

Borisav navodi i da ne bi voleo da se ikome desi ovo što su oni doživeli, kao i da je neophodno da se o ovakvim stvarima, poput usvajanja dece, povede više računa.

„Voleo bih kada bi se od ovog momenta povelo više računa o deci bez roditeljskog staranja. Da nam svima bude zajednički cilj da te dece bude što manje. Moj apel je da se država i institucije malo više pozabave ovim problemom, da zakonska regulativa bude jasnija, čistija, da nadležnost može da prebaci iz Centara za socijalni rad, pošto su prenatrpani, na sud, čime bi se izbeglo da se ovakve stvari dešavaju”, navodi Savić.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Njegova supruga i on u razgovoru za portal Nova.rs navode i da bi želeli da ohrabre sve parove, koji se dvoume oko usvajanja, da uđu u postupak.

„Supruga i ja bismo ohrabrili sve ljude da uđu u postupak usvajanja, da ga shvate ozbiljno, da sve obuke shvate isto tako, jer jedino na taj način mogu da se pripreme za sve i da shvate o čemu se tu radi. Ovo nije ni malo jednostavna procedura, mi smo imali sreću što je naše dete odraslo u takvoj hraniteljskoj porodici, gde joj je bila pružena ogromna ljubav, i samo smo nastavili njihov posao. Bilo je teško, ali smo uspeli“, kažu supružnici.

Savići navode i da je najbitnije da se ceo ovaj slučaj pozitivno završio i da je Lenka ponovo sa njima.

„Lenka je super, imali smo sreću da je ona ovo shvatila kao da je bila na raspustu kod bake i deke i da se sada vraća kući. Htela je da gleda crtaće, šeta kucu.. Najbinije je da je sve konačno došlo na svoje mesto“, dodaje Savić.

Podsetimo, bračni par Savić morao je prošle nedelje, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog proceduralne greške koju su napravili radnici Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku. Savićima je ćerka data na prilagođavanje oktobru prošle godine, a oni su 15. maja dobili neophodno rešenje o usvojenju.

Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak, zbog starosne razlike između jednog usvojitelja i devojčice. Odluku o vraćanju deteta danas je donela četvoročlana komisija, koju je imenovalo Ministarstvo za rad, a koje je imalo zadataka da utvrdi sve okolnosti i propuste napravljene u ovoj slučaju. Odluku je potom potpisao i ministar za rad Zoran Đorđević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare