Foto: Printscreen N1

Sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban, je „jedan od najbližih saradnika opasne krimogene organizacije sa Severa Kosova, čiji je vođa Milan Radoičić“, oglasio se predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić, i ujedno zatražio od kosovske predsednice da razreši Labana.

Sudija kosovskog Ustavnog suda, Radomir Laban, treći dan za redom jedna je od glavnih tema de fakto predizborne kampanje u srpskim sredinama za lokalne izbore, koja, međutim, još uvek nije zvanično počela, prenosi portal Kossev. 

Ime ovog sudije prvi je spomenuo Branimir Stojanović prilikom predaje svoje kanditature za gradonačelnika Gračanice, pre dva dana, uz naznaku da je Laban navodno zloupotrebio svoj položaj, te da je on taj koji donosi odluke o kadriranju na centralnom Kosovu, a samim tim, i o tome ko će biti kandidat Srpske liste za gradonačelnika.

Optužbe na njegov račun ponovio je i u jučerašnjem intervjuu za KoSSev, nazvavši ga „sivom eminencijom života i smrti Srba“ na centralnom Kosovu.

Labana je potom branio predsednik Srpske liste, Goran Rakić, kazavši da je Stojanović napao čoveka koji je kredibilan i profesionalan i „nacrtao mu metu na čelo“.

Nakon Stojanovića i Srpske liste, o Radomiru Labanu govorio je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić.

Vujičić se obratio predsednici i sudijama Ustavnog suda Kosova, sa zahtevom da predlože kosovskoj predsednici, Vjosi Osmani, razrešenje Radomira Labana, jer su, kako smatra, za to stečeni uslovi.

Sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban, je jedan od najbližih saradnika opasne krimogene organizacije sa severa Kosova, tačnije, njenog vođe, Milana Radoičića, pod čijom je apsolutnom kontrolom i politička partija Srpska lista. Zbog njihove bliskosti i uske saradnje, Radoičić je vašem kolegi Labanu poverio da na centralnom Kosovu vodi kadrovsku politiku Srpske liste, a što kao sudija Ustavnog suda ne bi smeo da čini“, navodi se u saopštenju Vujičića koje je dostavljeno medijima.

Tvrdi da „nije tajna“ da je upravo Radoičić predložio Labana za člana Ustavnog suda kada je njegovo imenovanje podržao 71 poslanik Skupštine Kosova.

„Takav sramni čin vođen isključivo unutarpartijskim interesima tadašnjih koalicionih partnera Srpske liste snažno je urušio kredibilitet najvišeg republičkog organa“, kazao je Vujičić.

Vujičić je ujedno podsetio da je Laban pred srpskim pravosudnim organima osuđen na 6 godina zatvora u sudskom procesu zvanom „carinska mafija“ za krivično delo primanje mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanje isprava, kao i da se od 2014. godine, naglasivši da se navodno nalazi na INTERPOL-ovoj poternici.

„Sve navedeno dovoljno govori da se ne radi o istaknutom pravniku najviših moralnih vrednosti već o osobi krimogene reputacije u čijem karakteru nema ni trunke etike i morala. Dotični ne samo da ugrožava integritet Ustavnog suda Kosova već i bezbjednost celokupnog državnog sistema“, zaključuje Vujičić.

Od Radomira Labana za sada nismo uspeli da dobijemo odgovor. Na naše se pozive od juče nije javljao, kao ni na pisanu poruku koju smo mu uputili.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar