Božo Prelević Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Komentarišući presudu u slučaju otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova, u koju je, prema tvrdnjama ovog mladića, umešan vladika Stefan Šarić, advokat Božo Prelević kaže da u svojoj karijeri nije video skandalozniji epilog suđenja. Prema njegovim rečima, Žarkovu jedino preostaje da objavi prepisku vladike Stefana i njegove nekadašnje devojke, naglašavajući da bi sve bilo drugačije da je tužilac tražio veštačenje mobilnih telefona.

Podsetimo, slučaj otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova neočekivano brzo je dobio sudski epilog. Suprotno tvrdnjama Žarkova, vladika Stefan je u potpunosti izuzet iz procesa, a ovaj student je konačnoj presudi okarakterisan kao diler i konzument droge.

Kako saznaje Nova.rs, tužilac Višeg suda u Beogradu sklopio je sporazum o priznavanju krivice sa B.Z. i M.T, pripadnicima MUP-a Srbije, u kojem se navodi kako su oni izvršili krivično delo prinuda. Njima se na teret stavlja da su zajedno sa batinašem N.M. (koji se i dalje nalazi u bekstvu) silom prinudili Žarkova da im preda svoj mobilni telefon i računar kako bi izbrisali navodnu prepisku koju je posedovao student.

Pročitajte još...

Kako je tvrdio Žarkov, pomenuta prepiska, zbog koje je fizički maltretiran, bila je između vladike Stefana i njegove nekadašnje devojke. Međutim, tužilaštvo je procenilo da to nije tačno, već da su studenta pretukli jer je četvrtom licu (R.S.), koje se nije pominjalo u istražnom postupku, Žarkov dugovao 200 evra za marihuanu.

“R.S. mu je uputio nekoliko poruka preteće sadržine, a zatim ga je zvao i tražio da mu donese marihuanu ili da mu vrati novac. Kad je oštećeni Žarkov odbio to da uradi, rekavši da će ga prijaviti policiji, R.S. se požalio N.M, koji mu je obećao da će pronaći oštećenog i da će to da reši”, navodi se, između ostalog, u sporazumu o priznanju krivice sklopljenom u Višem sudu u Beogradu.

“Ovo je prvi slučaj da oštećeni ne poznaje okrivljenog. Marko nikad nije video, niti je iko ikad spomenuo jednog od okrivljenih, čije se ime pojavilo tek u presudi. S druge strane, onaj koga su svi pomenuli se na nalazi u predmetu – a to je vladika Stefan Šarić”, objašnjava Prelević.

Prema njegovim rečima, iskaz okrivljenog, čije se ime pojavilo tek pred sam kraj procesa, dat je nezakonito, bez prisustva Žarkova i njega kao advokata.

“To lice se inače ne nalazi niti u naredbi za sprovođenje istragi, niti u onoj koja se odnosi na njeno proširenje. Zadatak tog čoveka je da potpuno usmeri ceo slučaj u drugu stranu i da od žrtve napravi okrivljenog”, naglašava Prelević.

Naš sagovornik kaže da se na ovaj način pokušava čitava priča usmerava u potpuno drugi pravac.

“Ispada da problem nije nastao oko poruka između tadašnje Markove devojke i Stefana Šarića. Ovim se priča usmerava u pravcu toga da je Marko Žarkov kriv zbog toga što je otet. Da je tužilac radio profesionalno ovaj predmet, on bi samo tražio da se pribavi telefonska komunikacija i da se veštače telefoni. A on samo to nije uradio. Zbog svega toga, Marko više nema nijednu drugu mogućnost, nego da obelodani poruke i da na taj način pokaže svu profesionalnost tužioca i svo hriščanostvo Stefana Šarića”, naglašava Prelević.

Posle svega, Prelević navodi da su njemu i njegovom klijentu sužene zakonske mogućnosti, imajući u vidu da je sporazum o priznavanju krivice, koji je tužilac sklopio sa okrivljenima u ovom slučaju.

“Mi ćemo pokrenuti jednu inicijativu pred Republičkim tužilaštvom da se pokrene zahtev za zaštitu zakonitosti. Takođe, zbog kršenja etičkog kodeksa, mi ćemo se obratiti i Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca. Naravno, insistiraćemo na krivičnoj prijavi koju je Marko napisao protiv ovog vladike, iako sam siguran da se po toj prijavi neće ništa raditi, dok se ne promeni vlast”, zaključuje Božo Prelević.

U tužilačkoj istrazi povodom otmice studenta Akademije Srpske pravoslavne crkve Marka Žarkova, navodilo se da je Žarkov otet nakon saznanja da je njegova devojka u ljubavnoj aferi sa vladikom Stefanom Šarićem. Žarkov je tvrdio da je razgovarao sa vladikom i da mu je on poručio kako će ga “pojesti mrak” zbog toga što je saznao za njegov seks skandal. Zbog ovih tvrdnji, vladika Stefan se našao pred tužiocem, ali je odbijao da govori o prirodi svog odnosa sa devojkom Marka Žarkova, pozivajući se sa na “svetu tajnu ispovesti”.

Pročitajte još...

“Ja ne bih mogao da odgovorim na pitanje o njihovim odnosima i da li su se poznavali iz razloga što se na taj način ulazi u svetu tajnu ispovesti. Takođe, smatram da nije ispravno da se govori o tim stvarima. Ja kao sveštenik idem kod nekog samo prilikom obreda, iz drugih razloga ne ulazim u kući tih ljudi i ne družim se”, kazao je on na saslušanju.

Izuzev razgovara sa tužiocem, vladika Stefan Šarić je odbijao za Nova.rs da govori o ovom slučaju i navodima Žarkova da je umešan u njegovu otmicu. Tokom jedinog susreta sa novinarima našeg portala, Šarić je tvrdio da ga niko nije pozvao za komentar, te da nemamo dokaze za tvrdnje koje objavljujemo u svojim tekstovima, odbijajući da kaže kako se izjašnjava povodom optužbi studenta Akademije SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar