Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Student Akademije SPC, Marko Žarkov, podneo je juče krivičnu prijavu protiv vikarnog episkopa patrijarha Irineja i starešine Hrama Svetog Save Stefana Šarića, pod optužbom da je nalogodavac njegove otmice koju su izvršila dva pripadnika MUP-a Srbije i jedno civilno lice, koje se još uvek nalazi u bekstvu, saznaje Nova.rs.

Kako navode izvori našeg portala iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Žarkov je u prijavi naveo da optuženi za otmicu nisu imali lični motiv da izvrše ovo krivično delo, jer ga nisu poznavali, te da je svemu prethodila svađa sa vladikom Stefanom koji mu je, između ostalog, izneo pretnje da će mu se desiti nešto loše(„poješće te mrak“) zbog toga što je saznao za njegovu ljubavnu aferu.

Žarkov je ranije rekao za Nova.rs da je u novembru 2019. godine došao u sukob sa vladikom Stefanom, jer je saznao za ljubavnu prepisku između episkopa i devojke sa kojom je bio.

“Sukob je nastao jer sam je hteo da mu pošaljem mejl sa računara moje tadašnje devojke. Pronašao sam ljubavnu prepisku između njih dvoje koja datira još od kraja 2014. godine do sredine 2018. Ispostavilo se da je on čak i živeo u stanu moje nekadašnje devojke. Napisao sam mu poruku da želim sa njim da pričam. On je odmah znao o čemu se radi, jer mu je moja tadašnja devojka već javila da sam ja saznao za njihovu vezu. Poruku sam mu poslao 9. novembra, a on mi je rekao da dođem sutradan kod njega u kancelariju. Dočekao me je vidno besan i uznemiren, a na vratima mi je rekao – ‘vidi, bratac, zbog ovog što si saznao poješće te mrak, moram da te ubijem“, rekao je Žarkov u svojoj ranijoj izjavi za Nova.rs.

Pročitajte još...

Podsetimo, za otmicu studenta Akademije SPC Marka Žarkova osumnjičena su dvojica pripadnika MUP-a Srbije i jedno civilno lice, koje je, prema informacijama Nova.rs, još uvek u bekstvu. Povodom ovog slučaja, tužilac je pozvao na saslušanje i vladiku Stefana koji je odbio da odgovori na pitanje advokata studenta da li je upoznat sa vezom Žarkova i njegove tadašnje devojke. Kao razlog zbog čega ne može da govori o njihovim odnosima, episkop je naveo da ga na to obavezuje sveta tajna ispovesti.

“Ja ne bih mogao da odgovorim na pitanje o njihovim odnosima i da li su se poznavali iz razloga što se na taj način ulazi u svetu tajnu ispovesti. Takođe, smatram da nije ispravno da se govori o tim stvarima. Ja kao sveštenik idem kod nekog samo prilikom obreda, iz drugih razloga ne ulazim u kući tih ljudi i ne družim se”, kazao je on.

Izuzev saslušanja u tužilaštvu, vladika Stefan Šarić odbijao je za Nova.rs da govori o ovom slučaju i navodima Žarkova da je umešan u njegovu otmicu. Tokom jedinog susreta sa novinarima našeg portala, Šarić je tvrdio da ga niko nije pozvao za komentar, te da nemamo dokaze za tvrdnje koje objavljujemo u svojim tekstovima, odbijajući da kaže kako se izjašnjava povodom optužbi studenta Akademije SPC.

Pogledajte dokumenta sa saslušanja vladike Stefana Šarića: