Ilustracija Foto: Zoran Lončarević

Članovi porodice osuđenika iz Sremske Mitrovice i Niša javili su ponovo našem portalu i ponovili da je situacija sa koronavirusom u KPZ Sremska Mitrovica odnosno KPZ Niš alarmantna. Kažu da osuđenici nisu testirani i da ih u zatvorima drže "kao stoku". Sa druge strane, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, danima unazad ponavljaju da osuđenici dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i u njihovom lečenju primenjuju zvanični protokol koji se odnosi na sve građane Srbije.

Nova.rs pisala je o situaciju u KPZ Niš u kojoj ima zaraženih osuđenika, a našem portalu javila se i Ljiljana, majka jedog od zaraženih zatvorenika.

Ona je pre nekoliko dana za naš portal potvrdila, da prema informacijama koje je dobila od sina, u njegovom paviljonu ima više od 60 zaraženih zatvorenika.

Ljiljana je kazala i da je njen sin, među prvima oboleo od koronavirusa, te da se trenutno nalazi u izolovanom delu zatvora gde su smešteni zaraženi osuđenici u takozvanom „poluotvorenom paviljonu D“. Prema njenim saznanjima u tom delu zatvora, u drvenim bungalovima, trenutno je oko 60 zaraženih zatvorenika.

Slična priča stigla je na mejl našeg portala i juče, gde je navedeno da osuđenici koji su izolovani u ponedeljak, do danas nisu testirani.

„Jedan vitamin nisu dobili niti ih je bilo ko pogledao, i dalje su u letnjim bungalovima predviđeni za četiri osobe a smešteno ih je pet. Van bungalova može samo napolje na zimu da bude. Govornica je jedna i to napolju, za preko 70 ljudi“, navodi u mejlu naša čitateljka.

Ona kaže i da su uslovi nikakvi, pa ih komandiri ne teraju ni da raspremaju, niti da se briju, jer nema uslova, kako kaže, i dozvoljeno im je da spavaju po ceo dan.

„Ne znaju ni kada će biti testirani ni da li će i do kada biti tu. Bungalov ne prelazi 16 stepeni. Apsolutno rasulo, bez informacija Bez ikakve trijaže, nege.  A odlazak kući za praznike garantovan Ustavom i dalje zabranjen. Svi zatvorenici su iz poluotvorenog dela“, zaključila je naša čitateljka.

Sa druge strane, iz Sremske Mitrovice stižu slične informacije, od devojke čiji je momak u zatvoru.

„Htela bih da Vas obavestim o situaciji u srpskim zatvorima za vreme pandemije, o kojima niko ne govori. Želela bih da se podigne svest o tome kako oni žive tamo. Razumem da su tamo sa razlogom, ali isto tako znam da su oni ljudi a ne stoka. Konkretno, KPZ Sremska Mitrovica“, napisala je u mejlu poslatom redakciji našeg portala T. K.

Ona tvrdi da osuđenici nemaju adekvatne uslove i zdravstvenu pomoć.

„U sred zime i pandemije koronavirusa, oni nemaju grejanje. Zaključani su u sobi po njih sedmoro. Ima dosta zaraženih, pritom nisu svi testirani. Posete su zabranjene  i uskraćeni su telefonski pozivi“, napisala je devojka jednog osuđenika, uz molbu da objavimo i obavestimo javnost o tome.

„Osuđenici dobijaju adekvatnu zaštitu“

Iz saopštenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, pre tri dana je poslato zvanično saopštenje u kome se kaže da osuđenici sa infekcijom koronavirusa dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i u njihovom lečenju se primenjuje zvanični protokol koji se odnosi na sve građane Srbije.

Uprava se tada oglasila povodom objavljivanja, kako su navodi, neproverenih informacija koje se plasiraju u javnost.

Naveli su i da je u ovom trenutku potvrđeno prisustvo virusa kod jednog procenta lica lišenih slobode kojih trenutno ima 10.642 u 29 zavoda, a da o načinu zbrinjavanja osuđenika i merama prevencije od marta neprestano obaveštava javnost.

Uprava je tada reagovala na protest i saopštenja Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica „Novi početak“ za koje kaže da nedeljama unazad širi lažne informacije da osuđenici pozitivni na koronavirus nisu medicinski zbrinuti.

„Organizacija, koja u svom nazivu ističe brigu za osuđenike, jedina može da zna odgovor na pitanje zašto ciljano obmanjuje javnost i neprestano zloupotrebljava situaciju sa koronom, plasirajući netačne i uznemiravajuće informacije“, kazali su u Upravi.

U saopštenju su naveli i da pojedini mediji nisu tokom leta želeli da objave njene podatke, da u zavodima nije bilo inficiranih osuđenika, a da sa pojavom infekcije objavljuju neproverene informacije i bez odgovora Uprave.

Kažu i da nije bilo slučajeva infekcije kod osuđenika od aprila pa sve do kraja novembra, a da je Uprava, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova.

Navode i da se osuđenici koji se požale na bilo koji simptom odmah izoluju od drugih, testiraju, smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče, a onima sa infekcijom kovid 19 proverava se saturacija (nivo kiseonika u krvi), temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća.

Uz to, dobijaju adekvatnu terapiju prilagođenu za svako lice i pojačanu dozu vitaminskih suplemenata potrebnih za imunitet, dodaju.

U Upravi naglašavaju i da za redovne posete osobama koje dolaze osuđenicima u posetu nisu ni sada, niti su ranije bili potrebni PCR testovi, kako je udruženje „Novi početak“ predstavio na protestu.

„Osobe koje dolaze u posetu moraju da imaju zaštitne maske, a za osuđenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire“, pisalo je u saopštenju.

Dozvoljene su, kažu, posete bračnog druga i dece u posebnim prostorijama, na koju osuđeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata, ukoliko lice koje dolazi u posetu ima negativan PCR test na kovid 19, ne stariji od 72 sata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare