Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Porodice osuđenika koji se nalaze na izdržavanju kazne u srpskim zatvorima, najavile su za sredu 16. decembra protestnu šetnju u centru Beograda, kako bi skrenule pažnju nadležnih institucija na aktuelnu epidemiološku situaciju u zatvorskim ustanovama u Srbiji. Udruženje za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica “Novi početak”, saopštilo je da da među osuđenicima postoji veliki broj inficiranih koronavirusom, koji ne dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Udruženje „Novi početak“ je u saopštenju dostavljenom našem portalu navelo da je prema njihovom saznanju epidemiološka situacija u srpskim zatvorima zabrinjavajuća, pa protestnom šetnjom žele da skrenu pažnju javnosti na tu pojavu.

U šetnji podrške, kako najavljuju, učestvovaće iskljucivo ćlanovi porodica osuđenih lica, u grupama po pet osoba, na propisanom rastojanju i u skladu sa merama Vlade i Kriznog štaba.

„Udruženju se svakodnevno javljaju osuđenici iz različitih zatvorskih ustanova, sa informacijama o haotičnom stanju, nedostatku medicinske nege i lekova, velikom broju zaraženih, kao i kršenju ljudskih prava pod izgovorom vanrednih okolnosti vezanih za pandemiju. U isto vreme, preko uticajnih medija u Srbiji, iznete su neistine o stvarnom broju obolelih u zatvorima, njihovom medicinskom tretmanu i stanju, uveravajući javnost da zatvorenici dobijaju odgovarajuću negu i da su pod pojačanim lekarskim nadzorom. Javnost je takođe obaveštena i da inficirani zatvorenici nemaju nikakve simptome, kao i da su svi ozdravili. To je u suprotnosti sa informacijama koje dobija naše udruženje, kao i druge organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava“, saopšteno je iz Udruženja „Novi početak“.

Udruženje podseća da su više puta ukazivali na neadekvatne uslove u kojima osuđenici borave tokom pandemije koronavirusa, dodajući da su 16.novembra nadležnim republičkim instancama podneli inicijativu za usvajanje Zakona o amnestiji, kako bi se ublažila i sprečila pojava virusa u zatvorima.

Udruženje u saopštenju navodi, da do danas nisu dobili nikakav odgovor na podnetu inicijativu.

„Smatramo da je krajnje vreme da sadašnji i bivši osuđenici konačno postanu vidljivi javnosti i institucijama. Oni jesu prekršili zakon, ali to ne znači da nisu ljudska bića, da nemaju svoje supruge, majke ili sestre koje brinu za njih. Iako su im u zatvorima ograničena prava, oni još uvek imaju osnovna ljudska prava, u koje svakako spada i pravo na zdravstvenu zaštitu“, zaključuju u Udruženju „Novi početak“.

Šetnja će se održati u sredu 16. decembra u Beogradu sa početkom u 12 sati u Ulici Savska broj 9.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare