Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Uprava Ministarstva pravde Srbije za izvršenje krivičnih sankcija je danas saopštila da osobe lišene slobode, a incifirane su koronavirusom, dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, uz primenu istih zvaničnih protokola lečenja koji se koriste za sve druge građane.

Uprava je tako reagovala povodom protesta Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica „Novi početak“ i ocenila kao lažne njihove tvrdnje da osuđenici pozitivni na korona virus nisu medicinski zbrinuti.

„Budući da nije bilo slučajeva infekcije kod osuđenika od aprila pa sve do kraja novembra, Uprava je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova kako bi odgovorila na najveći izazov, a to je svakodnevni prijem novih lica koji mogu da unesu infekciju“, stoji u saopštenju.

Lekari u Službi za zdravstvenu zaštitu odmah izoluju, testiraju, smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče osobe koje se požale na bilo koji simptom, piše u saopštenju.

„Licima sa infekcijom kovid 19 se proverava saturacija – nivo kiseonika u krvi, temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća. Uz to, dobijaju adekvatnu terapiju prilagođenu za svako lice i pojačanu dozu vitaminskih suplemenata potrebnih za imunitet“, stoji u saopštenju Uprave.

Navedeno je da za redovne posete osuđenicima nisu potrebni PCR testovi, što je tvrdilo Udruženje „Novi početak“.

„Osobe koje dolaze u posetu, moraju da imaju zaštitne maske, a za osuđenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire“, kaže Uprava.

Ali, posete bračnog druga i dece u posebnim prostorijama na šta osuđeni imaju pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata, doozvoljene su ukoliko osoba koja dolazi u posetu ima negativan PCR test na kovid 19, ne stariji od 72 sata.

„To je ono što je ta organizacija (Novi početak) bila dužna da objasni javnosti“, navela je u saopštenju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsetila je da su osuđenici u zatvorima širom Srbije šili maske i pravili drugu zaštitnu opremu od početka pandemije, donirali novac za bolesnu decu i 4.700 suvih obroka odrekli se u korist najsiromašnijih građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar