Ilustracija Foto: Shutterstock

Velika polemika podigla se u javnosti kada je od strane kotorskog Osnovnog suda za izazivanje pomorske nesreća, maloletniku M. S. (17) izrečena kazna pojačanog nadzora, kao i posebna mera društveno korisnog rada zbog pomorske nesreće koju je izazvao a prilikom koje je poginula policajka Maja Šljivančanin.

Nakon što je mladić osuđen na kaznu pojačanog nadzora i meru društveno korisnog rada u trajanju od 120 sati, jer je upravljajući jahtom naleteo na barku u kojoj su se nalazili Maja Šljivančanin, koja je poginula, oglasio se prvo njen verenik Vladimir Stanišić, koji je takođe povređen u nesreći.

On je rekao da je ovim jasno poslata poruka njemu i porodici stradale Maje Šljivančanin, ali i svim građanima Crne Gore, da je lični interes „bahatog pojedinca iznad interesa društva“. Nakon toga crnogorskim medijima obratila se i porodica nastadale Maje, ogorčena zbog presude.

Dan kasnije, osnovni sud u Kotoru obrazložio je odluku sudije Momirke Tešić koja je sedamnaestogodišnjem M. S. iz Beograda izrekla vaspitnu meru pojačanog nadzora, kao i posebnu meru društveno korisnog rada. Oni su istakli da nisu ispunjeni uslovi za izricanje maloletničkog zatvora, te da je povređeni Stanišić doprineo izazivanju pomorske nesreće.

Porodica Šljivančanin kazala je da objašnjenje presude kotorskog Osnovnog suda za krivično delo kojim je uzrokovana smrt Maje Šljivančanin, predočeno javnosti više liči na odbranu okrivljenog M. S. (17) iz Beograda, nego što pruža razloge neopravdano blage kaznene politike suda.

Njihovo reagovanje „Vijesti“, su prenele u celosti:

„Objašnjenje presude za krivično delo kojim je uzrokovana smrt naše ćerke i verenice predočeno javnosti više liči na odbranu okrivljenog nego što pruža razloge neopravdano blage kaznene politike suda. Svakome je u Crnoj Gori jasno da su se mnogo strožije kazne izricale za mnogo blaže prestupe i da ovakva selektivna nepravda nema presedana. Žalosno je naročito što sutkinja predstavlja činjenice, istrgnute iz konteksta i time stvara pogrešnu percepciju o toku postupka, za koji opravdano sumnjamo da od početka nije vođen sa profesionalnim integritetom niti u skladu sa etičkim principima struke.

Kao oštećeni ovim krivičnim delom moramo posebno da ukažemo na nerazumevanje navoda suda da je maloletni počinilac krivičnog dela iskazao iskreno kajanje, jer mi kao porodica pokojne Maje ne da nismo čuli iskrene reči kajanja, već smo pogođeni držanjem maloletnika i njegove porodice koji nisu ni pokušali da pruže pomoć našoj Maji.

Koliko se počinilac dela sa smrtnom posledicom kaje najbolje govori pokušaj svaljivanja krivice na oštećenog Vladimira Stanišića, uprkos tome što je u krivičnom postupku nesumnjivo utvrđeno da je upravo maloletnik kriv za delo koje mu je stavljeno na teret. Još više vređa stav suda koji takvu odbranu delimično prihvata i iz konteksta izvlači navodno utvrđen doprinos Stanišića, ne spominjući da je u postupku nesporno utvrđeno da je nezgodu skrivio maloletnik, a da je glavni uzrok nezgode neprilagođena brzina.

Foto:Shutterstock

Ne spominje sud ni ogromnu razliku u silama kojima su delovala dva plovila. O kakvom se to doprinosu govori u saopštenju suda kada je tom sudu predočeno da je jahta kojom je upravljao maloletnik preko 20 puta teža i kretala se šest puta brže od barke koju je pregazila?! Zašto se sud tokom postupka nije zapitao šta je radio i gde je bio maloletnik sve to vreme dok se približavao barki koju je pregazio? Zašto sud na predlog oštećenih nije vratio na dopunu predlog za izricanje krivične sankcije maloletniku kako bi se saslušali svi putnici na jahti, nakon čega bi delo bilo drugačije kvalifikovano?

Nedostatak znanja ili želje da dobije odgovore na ova i brojna druga pitanja u cilju utvrđenja materijalne istine, sud sada želi da opravda davanjem obaveštenja koja dodatno nanose bol porodici i vereniku pokojne Maje.

Naša je želja da se ova odluka preispita na višim sudskim instancama, te da neće biti potrebe za novim neubedljivim objašnjenjima pod pritiskom javnosti. Nažalost, kako uticaj na dalji ishod postupka nije u našim rukama, nadamo se da će postupajući tužilac iskoristiti svoje nadležnosti i uložiti žalbu na odluku koja šalje izuzetno lošu poruku svim potencijalnim prestupnicima i pravi opasan presedan po ukupnu kaznenu politiku u zemlji, posebno ako se ima u vidu da je za delo za koje je izrečena sankcija zaprećena kazna zatvora od 1 do 8 godina, a maloletniku je u skladu sa zakonom mogla biti izrečena sankcija maloletničkog zatvora u trajanju do 5 godina“, navodi se u reagovanju.

Podseitmo, maloletnik M.S., inače sin srpskog biznismena, 11. jula izazvao je pomorsku nesreću u budvanskom akvatorijumu u kojoj je smrtno stradala Maja Šljivančanin, a povređen njen verenik Vladimir Stanišić. On upravljao jahtom, koja je naletela na barku u kojoj su se nalazili dvoje crnogorskih državljala, prilikom čega je stradala devojka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare