Anja Grahovac i Aleksandar Grahovac
Anja Grahovac i Aleksandar Grahovac Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić/Privatna arhiva

"Više se ne nadam da će ikada stići zaslužena pravda za smrt moje trogodišnje ćerke. Danas imam osećaj kao da sam je ponovo sahranio", kaže za naš portal Aleksandar Grahovac, otac trogodišnje Anje, nakon što je Viši sud u Beogradu u ponovljenom postupku, oslobodio krivice anesteziologa Stanoja Glišića iz privatne klinike "Perfekta", kom se sudilo za nesavesno lečenje devojčice, a koja je tokom oftalmološke intervencije u toj klinici upala u komu i preminula u junu 2007. godine.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Grahovac već 14 godina čeka odgovor na pitanje „ko je odgovoran za smrt njihove mezimice Anje, nakon maratonskog procesa koji se vodio pred Višim sudom u Beogradu. Pravda će, čini se, i ovoga puta izostati nakon današnje odluke da anesteziolog Stanoje Glišić nije kriv, što praktično znači da apsolutno niko nije odgovoran zbog toga što je Anja 4. juna preminula usled oštećenja na mozgu, izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji, a koja se dogodila dve nedelje ranije.

Anjin otac, Aleksandar Grahovac smogao je snage da prozbori za naš portal da je još uvek u šoku, i da prosto ne zna šta bi mogao da kaže o svemu što je zadesilo njegovu porodicu.

„Oslobođen je zbog neiznošenja novog dokaza, pošto je Apelacioni sud vratio zbog toga na ponovni postupak. Ovde ništa novo nije utvrđeno, od kad vodi novi sudija, pošto je ovo već peti, šesti sudija, jer su valjda svi ovaj predmet gurali od sebe. To bi bilo to“, kaža Aleksandar.

Anjin otac dodaje i da ništa više ne očekuje, nakon 14 godina čekanja na pravdu.

„Tužilaštvo ima pravo na žalbu, to sad ide na Apelacioni sud i ako oni to potvrde, to je kraj. Nemam očekivanja više da može ikada da stigne zaslužena pravda. Imam neki osećaj kao da sam je sahranio ponovo“, zaključio je gospodin Grahovac.

Podsećanja radi, Viši sud u Beogradu oslobodio je danas anesteziologa Stanoja Glišića od optužbi da je odgovoran za smrt trogodišnje Anje Grahovac koja je preminula nakon operacije katarakte na klinici „Perfekta“ u junu 2007. godine.

Nakon ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, i imajući i vidu njegove naloge i uputstva, sud je zaključio da nema uzročno-posledične veze između postupanja Glisisća i smrti devojčice, rekao je sudija obrazlažući presudu.

On je dodao da se oštećeni, porodica devojčice, upućuju da odštetni zahtev ostvaruju u parnici, dok troškovi ovog postupka padaju na teret budžetskih sredstava.

U obrazloženju presude sudija je ukazao da nije na nesumnjiv način utvđeno da je zbog propusta okrivljenog došlo po pogoršanja zdravstvenog stanja Anje Grahovac.

Takođe, niko od veštaka nije isključivo vezao postupanje okrivljenog sa smrću devojčice, dodao je sudija.

Glišić je oslobođen od optužbe za krivično delo „teško delo protiv zdravlja ljudi“.

Na ovu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu.

Apelacioni sud je pre dve godine bio ukinuo prvu presudu kojom je Glišić bio osuđen na tri godine zatvora i naložio da mu se ponovi suđenje, dok je istom odlukom potvrdio deo presude kojom je troje okrivljenih oslobođeno od optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili neko krivično delo.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte na klinici „Perfekta“, a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštecenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

Glišić je optužen za krivicno delo „teško delo protiv zdravlja ljudi”, jer je, prema stavu tužilaštva, očigledno nesavesno postupao i nije blagovremeno preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare