Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je 500.000 evra za ubistvo vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

Kako „Pobjeda“ saznaje iz izvora bliskih istrazi, likvidacija Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa porodicama.

Istražitelji imaju operativna saznanja da su škaljarci koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalnom grupom na sastanku izvan naseljenog mesta, utanačili cenu i predali novac za odstrel. Da su primopredaja novca i nalog za likvidaciju tada dogovoreni, potvrdio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je krajem avgusta na konferenciji tužilaštva kratko kazao da je sprečena likvidacija visokopozicioniranog člana ktriminalne grupe.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

On nije saopštio više detalja o ovom slučaju. Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su se nakon zločina u Atini, škaljarci odlučili za likvidaciju najmoćnijeg čoveka iz suparničkog klana, koji godinama ne živi u Crnoj Gori i za taj zadatak su angažovali Kožarovu grupu.

Za samo četiri meseca, potencijalni egzekutori ušli su u trag Zviceru, ispratili njegovo kretanje i isplanirali zločin.

Neuspeli atentat

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vreme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričanin Emil Tuzović (30) i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Tada su saradnjom crnogorske i ukrajinske policije počeli da isplivavaju detalji iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitelji su počeli da sklapaju mozaik.

Tamošnja policija otkrila je da je ova grupa stigla u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer. Kožar je likvidiran 23. jula na Krfu, samo dva meseca nakon napada na Zvicera. Istražitelji sumnjaju da su i kavačani došli do informacije ko je predvodnik naručenog ubistva.

Osveta

„Odredivši datum ubistva, optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivanja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze“, saopštila je tamošnja policija.

Njegovo ime sa fotografijom našlo se i na petnaestominutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, kojim je „raskrinkano“ delovanje ove kriminalne organizacije. Otkriveni su detalji koji se odnose na „poslovne poduhvate“ kavačkog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste.

Na snimku je tada objavljeno i da se Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić te da nesmetano putuje Evropom, navodno koristeći identitet bosanskog državljanina rođenog u Nemačkoj, u Nirnbergu.

Na tom snimku vidi se spisak visokopozicioniranih članova klana, na kojem se nalaze Davorin Baltić, koji je ubijen 1. januara 2018. godine na Vračaru u Beogradu, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović, koji je ubijen u decembru 2018. godine u Beču.

Takođe, objavljene su i njihove fotografije, uglavnom one koje se nalaze u njihovim zvaničnim dokumentima i koje javnosti nisu dostupne. Zvicer je napuštio Crnu Goru kada je počeo krvavi rat ove dve grupe u kom je prva žrtva bio Goran Radoman.


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar