Foto:europol.europa.eu

Nedavna zaplena 137 kilograma kokaina i hapšenje organizovane kriminalne grupe od devet srpskih državljana u Nemačkoj i Austriji, digla je uzbunu u celoj Evropi, jer se ostvarilo ono na šta je Evropol upozoravao duže vreme a što će otežati borbu protiv šverca kokaina.

Akcija je trajala više meseci, uključene su bile policije Nemačke i Austrije, a na mapi su se našli nemački grad Hamburg i austrijski Sent Polten. Zaplenjeno je ukupno 137 kilograma kokaina koji je transportovan iz Južne Amerike, četiri osobe uhapšene su u Nemačkoj, a njih šestoro u Austriji.

Za Hamburg, najveću nemačku luku, ova zaplena i nije neki veliki događaj, pa ipak je policija održala konferenciju za medije, a isto su uradile i njihove austrijske kolege koje su ovaj događaj označile kao veliki uspeh, iako, barem za sada, uhapšeni Srbi, za koje se pretpostavlja da su članovi nekog balkanskog kartela, ćute. Saopšeno je da je droga švercovana u daskama, drvenoj građi i bila je izuzetno dobro skrivena, napisao je austrijski Heute.

Pročitajte još:

Teretni kontejner sa daskama u kojima je bila skrivena droga utovaren je u Boliviji, a kokain je bio skriven u 115 „štekova“ u drvenim paletama. Policija je sve vreme pratila transport i onda su specijalci upali u jedno skladište, ali osim droge, otkrili su još nešto, što ih još više uznemirlio od samog kokaina.

U laboratoriji „čistili“ kokain

Pronađena je potpuno pripremljena laboratorija u iznajmljenoj garaži u Donjoj Austriji. Tamo su kriminalci trebalo da prošvercovani kokain, koji je zapravo bio kokainska pasta, zatim da ga „pročiste“ i pripreme za uličnu prodaju.

Naime, droga je bila pomešana sa piljevinom i skrivena u daskama i bio je potreban poseban hemijski proces kako bi se sastojci razdvojili.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Policija je procenila da je na ovaj način u Austriju i susednu Slovačku prošvercovano najmanje 270 kilograma kokaina.

Laboratorije za preradu kokaina olakšavaju posao kriminalcima koji drogu švercuju i služe da bi se droga „izvukla“ iz materijala u kojima se krije i sa kojima se meša.

Tako sakriven kokain mnogo je teže otkriti, jer je u slučaju droge zaplenjene u Austriji bio skriven u daskama na drvenim paletama. Kokain može biti, upozorava Evropol, biti skriven u širokom spektru materijala, uključujući pčelinji vosak, đubrivo, razni tipovi plastike, biljkama, čak i odeći, u tečnosti.

Foto:europol.europa.eu

Mešanje droge sa materijalima u kojima se krije je prilično jednostavno, na primer potapanjem delova odeće u mešavinu kokaina i vode, ali može biti i složenij, a to zahteva tehnološki proces, kao što je mešanje kokaina sa plastikom.

Nakon tog „izdvajanja“ droge iz materijala u kome se švercuje, čista droga se meša sa sredstvima za „sečenje“ čime se povećava količina i proizvod je spreman za uličnu prodaju. Tek tada se kokain, „isečen“ – razblažen i spreman za uličnu prodaju, pakuje u takozvane „cigle“ i obeležava logom „proizvođača“.

Da bi se ušao u proces prečišćavanja kokaina, pogotovo iz plastike, kriminalci moraju da budu upoznati i sa načinom na koji je kokain pomešan sa plastikom, što su ranije radili „hemičari“ južnoameričkih kartela koji su boravili u Evropi.

Očigledno je da južnoamerički i balkanski karteli nastavljaju saradnju i da su kriminalci iz Latinske Amerike ustupili svoje „znanje“ kolegama sa Balkana.

BONUS VIDEO: Zaplena 8 tona kokaina u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare