Predrag Milovanović Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

Državno veće tužilaca (DVT) juče je utvrdilo konačnu listu kandidata i donelo odluku da Vladi Republike Srbije predloži jednog kandidata za Republičkog javnog tužioca, i to aktuelnu tužiteljku Zagorku Dolovac. Iako je danima unazad bilo izvesno da će Dolovac biti jedini kandidat, na jučerašnjoj sednici DVT bilo je prilično burno, pa je tako član Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) i izborni član DVT Predrag Milovanović ukazao na besmislenost ovako propisane izborne procedure, u kojoj aktuelna republička javna tužiteljka "sama sebe bira" i "eliminiše sve protivkandidate", jer je telo kojim predsedava imenovalo članove Komisije koji su ocenili njen program.

Milovanović je zaključio da postupak koji je sprovodilo Državno veće tužilaca, postupajući po konkursu za izbor Republičkog javnog tužioca „zbog svega navedenog nije fer, odnosno da taj postupak čak i ne ostavlja utisak fer postupka.“

Pročitajte još:

Član UTS Predrag Milovanović za Nova.rs ističe da je na sednici Veća, kao izborni član govorio o tome kako je na ovaj način obesmišljen izbor za jednu od najvažnijih funkcija u državi i društvu, ukazujući na to da je jedino ohrabren ranijom izjavom Ministarke pravde Maje Popović u Skupštini, da će najavljene izmene Ustava u oblasti pravosuđa, biti prevashodno urađene u interesu građana i u skladu sa međunarodnim standardima, a koji idu za tim da je Republičkog ili budućeg Vrhovnog javnog tužioca, moguće birati na samo jedan mandat, bez mogućnosti reizbora, čime bi se nesumnjivo unapredio postojeći ustavni i zakonodavni okvir, te prenebregla ovako pravno neodrživa situacija.

Ipak, ostao je u manjini.

„Jučerašnjom sednicom nije predsedavala Zagorka Dolovac, pošto se raspravljalo i o njenoj kandidaturi, već je to prepustila zameniku predsednika DVT-a, Branku Stamenkoviću. Tokom sednice, u više navrata sam pokušao da ukažem na probleme koje donosi ovako nefer normirani izborni proces, gde kao pretendenta na jednu ovako visoku i značajnu funkciju imamo samo jednog kandidata, kod koga je i nož i pogača, što je prema mom mišljenju, odlučujuće uticalo na to da se niko iz same javnotužilačke organizacije nije usudio da trči takvu trku, jer bi bio u daleko nepovoljnijoj poziciji. Osim toga, neke kolege koje su imale ambiciju da se upuste u trku za Republičkog javnog tužioca na kraju su odustale od te ideje kada su saznali da će se Zagorka Dolovac ponovo kandidovati, jer su se pribojavali njene negativne reakcije. Naime, kada se uzme u obzir da rade u državnom organu sa strogom hijerarhijom, na čijem čelu im se kao nadređena upravo nalazi aktuelna Republička javna tužiteljka, ova bojazan je bila više nego opravdana. Rekao sam da je za mene, kao pravnika, lični poraz da mi u jednoj demokratskoj proceduri, imamo samo jednog kandidata, dodajući i činjenicu da su nažalost drugi kandidati, čije su prijave bile nepotpune i jedna neblagovremena, samo bespotrebno pružili legitimitet tom izbornom procesu, čiji se rezultat očigledno unapred zna“, kaže Milovanović i dodaje:

Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

„Sem toga, moram da priznam da je za mene ostalo poražavajuće da je, u momentu kada birate Republičkog javnog tužioca, pre svega bih naglasio reč javnog, na jedan volšeban način u jednoj tajnosti u neutvrđenom vremenu, za vikend, kada se ne radi, objavom na internet sajtu DVT-a ekspresno bilo zakazano predstavljanje programa kandidata za Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac i to za ponedeljak u 9 časova ujutru, na adresi na kojoj predstavljanja programa na kraju nije bilo. Taj svečani čin, koji je trebalo da predstavlja praznik demokratije, dogodio se na drugoj adresi, bez obaveštenja javnosti o tome, pa je na taj način kako stručnoj, tako i laičkoj javnosti u Srbiji, bilo onemogućeno da čuje program kandidatkinje Zagorke Dolovac koji je predstavila“, navodi on za naš portal.

Pročitajte još:

„Na to što javnost nije bila u mogućnosti da čuje program Zagorke Dolovac, dobio sam odgovor da je bila zauzeta sala u sedištu DVT-a, koje se inače nalazi u Resavskoj ulici broj 42, a što je po meni, za jedna takav prvorazredni događaj za društvo u celini, zaista bilo neprihvatljivo objašnjenje, pa sam čak dodatno upitao jednog od članova Komisije, koji je bio prisutan predstavljanju programa, a koji je ujedno i predsedavao ovom sednicom: „Zar je moguće da se o tako važnom pitanju niste blagovremeno informisali da li je sala zauzeta u zakazanom terminu?“, ali na to pitanje nisam dobio odgovor“, ističe Milovanović za Nova.rs i dodaje:

„Zapravo, imajući u vidu sve napred navedeno, moj lični utisak, ovaj put kao građanina, je da se čitav proces odvijao iza leđa javnosti, jer je neko smatrao da nije ni bilo potrebe za javnošću, kao i da je ceo proces oko utvrđivanja liste kandidata i predlaganja liste Vladi Republike Srbije za izbor za Republičkog javnog tužioca, bio neobjašnjivo i maksimalno ubrzan, iako mandat aktuelnom Republičkom javnom tužiocu ističe tek krajem ove godine. Očigledno da se Republičkoj javnoj tužiteljki žurilo da brže bolje sprovede postupak sopstvenog reizbora.U svakom slučaju, u jednom demokratskom društvu, mislim da ne bi trebalo da dolazi do ovakvih situacija, da imamo samo jednog kandidata, posebno ne onog koji je već dva mandata na toj funkciji. Sa tim u vezi trebalo bi reći i to da ukoliko Zagorka Dolovac dobije treći mandat, ona će ući u red neslavnih rekordera na funkciji vrhovnog tužioca neke zemlje, poput Romana Rudenka tužioca SSSR-a koji je na mestu Vrhovnog tužioca Sovjetskog saveza proveo dvadeset sedam godina. Plašim se da ovakve situacije dovode u pitanje da li je taj proces zaista demokratski i ujedno se nadam da smo sada zaista svi uvideli suštinu problema, a to je da je jako bitna i neophodna izmena procedure, koja je očigledno manjkava“, dodaje on.

Milovanović je dodao i da je ostao zatečen odgovorom da je sala, u kojoj je bilo zakazano predstavljanje progama bila zauzeta, jer ga je nadalje zanimalo i koji je to drugi, očigledno važniji događaj (od predstavljanja programa kandidata za izbor za Republičkog javnog tužioca), a zbog koga se predstavljanje kandidata pomera u drugu zgradu, ali je ukazao i na činjenicu da je samo predstavljanje programa Zagorke Dolovac, dana 07.06.2021. godine, prema njegovom mišljenu bilo preuranjeno, jer je program predstavljen u momentu kada još uvek nije bila zvanično utvrđena rang lista kandidata, koja je utvrđena tek na sednici DVT-a dana 15.06.2021. godine.

Podsetimo, kako se navodi u saopštenju DVT-a, na današnjoj sednici DVT je razmatralo prigovore tri podnosioca prijave na konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca i jednoglasno odlučilo da se podneti prigovori odbiju kao neosnovani, s obzirom da Svetlana Tekić i Miodrag Mali nisu ispunili opšte uslove za izbor koji su objavljeni u oglasu za prijavu potencijalnih kandidata, dok prijava Dragane Obrenović nije bila blagovremena.

Foto: Vesna Lalić

Samim tim, ostala je kandidatura jedino Zagorke Dolovac, koja trenutno obavlja funciju Republičkog javnog tužioca.

Inače, Dolovac je na mesto Republičkog javnog tužioca izabrana 2009. godine, stupila je na tu funkciju 01.01.2010. godine, a zatim je na istu reizabrana 2015. godine. Njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, ‘’Helikoptera’’, slučaj pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnoge druge, čiji epilog javnost Srbije još uvek nije dočekala.

Ono što se njoj najviše zamera jeste njeno upadljivo ćutanje o tako važnim društvenim temema, sa pozicije sa koje nikako ne bi smela da ćuti, pa se postavlja pitanje da li je tim ćutanjem anestezirala javnotužilačku organizaciju, čime je istu izolovala, pre svega od građana, koji sa pravom očekuju odgovore na mnoga pitanja, kao i jednu snažnu i odlučnu reakciju Republičkog javnog tužioca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare