Foto: Vesna Lalić

Nakon što je osporena kandidatura bivšeg Okružnog tužioca u Novom Sadu Miodraga Malog, ali i odbačena prijava druge kandidatkinje Svetlane Tekić, koja je pored Zagorke Dolovac konkurisala za poziciju republičkog javnog tužioca, po svemu sudeći, izbor se sveo na jednu osobu. To bi trebalo da znači da je Dolovac uspešno, ali još uvek nezvanično, izabrana za republičkog javnog tužioca.

Kako je Danasu rečeno u Državnom veću tužilaca, Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava na konkurs za izbor kandidata za republičkog javnog tužioca je u toku postupka razmatranja utvrdila da prijave koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje koji su predviđeni Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca, s obzirom da podnosioci nisu dostavili Veću konkursnu dokumentaciju koja je propisana kao obavezna, shodno čl. 50 Poslovnika.

Pročitajte još:

Sa druge strame, tužilac Stanislav Dukić, koji je takođe podneo prijavu za republičkog javnog tužioca, međutim, od nje je naprasno odustao. Protiv Dukića je svojevremeno bio pokrenut disciplinski postupak.

Inače, ovo znači i da je gotovo izvesno da će Dolovac ponovo biti izabrana pomenutu funkciju.

Podsetimo, Dolovac je na mesto republičkog javnog tužioca izabrana 2009., a zatim reizabrana 2015. godine, a njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnogo druge.

O neprisutnosti Dolovčeve govorili su brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine Interpolu „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Foto: Vesna Lalić

Inače, kako je naš portal ranije pisao, Dolovac ja u fotelju Republičkog tužioca zasela nakon skandalozne reforme pravosuđa iz 2009., kada su brojne sudije i javni tužioci isterani iz službe, da bi nakon dve godine, odlukom Ustavnog suda bili vraćeni na posao. Iako je u početku bila označena kao kadar Demokratske stranke u vreme mandata Borisa Tadića, promena vlasti dve godine kasnije naterala je Dolovac da promeni i sopstveni kurs. Svoju odanost aktuelnom režimu svakodnevno je dokazivala otvorenim ignorisanjem svih afera, kriminala, zloupotreba, pa čak i prošlogodišnjeg nasilja nad demonstrantima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare