Zagorka Dolovac Foto: Vesna Lalić

Državno veće tužilaca nedavno je raspisalo konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca jer dosadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljki Zagorki Dolovac otkucava drugi mandat na toj funkciji, a kako nezvanično saznaje Nova.rs, ona je podnela prijavu i za treći mandat. Podsetimo, Dolovac je na to mesto prvi put imenovana početkom 2010. godine, da bi 2015. bila reizabrana na period od šest godina.

Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

Pročitajte još:

Ipak, kako nezvanično saznajemo, trenutna atmosfera je takva da je gotovo izvesno da će Dolovac ponovo na čelo srpskih tužilaštva.

Podsetimo, proteklih meseci u javnosti su aktuelne brojne afere, koje potresaju i sam vrh države. I dok javnost čeka odgovore i epiloge pomenutih slučajeva, aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se ne oglašava, zbog čega je javnost Srbije podeljena oko toga da li bi trebalo da se ponovo nađe na funkciji koju trenutno obavlja

Dolovac je na mesto republičkog javnog tužioca izabrana 2009., a zatim reizabrana 2015. godine, a njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnogo druge.

O neprisutnosti Dolovčeve govorili su brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine Interpolu „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Foto: Vesna Lalić

Kako nezvanično saznajemo, tužilac Stanislav Dukić, takođe, je podneo prijavu za republičkog javnog tužioca, međutim, od nje je naprasno odustao. Protiv Dukića je svojevremeno bio pokrenut disciplinski postupak.

Inače, kako je naš portal ranije pisao, Dolovac ja u fotelju Republičkog tužioca zasela nakon skandalozne reforme pravosuđa iz 2009., kada su brojne sudije i javni tužioci isterani iz službe, da bi nakon dve godine, odlukom Ustavnog suda bili vraćeni na posao. Iako je u početku bila označena kao kadar Demokratske stranke u vreme mandata Borisa Tadića, promena vlasti dve godine kasnije naterala je Dolovac da promeni i sopstveni kurs. Svoju odanost aktuelnom režimu svakodnevno je dokazivala otvorenim ignorisanjem svih afera, kriminala, zloupotreba, pa čak i prošlogodišnjeg nasilja nad demonstrantima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)