zagorka Dolovac, Foto: profimedija.rs

Aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, po svemu sudeći, ponovo će biti izabrana na pomenutu funkciju, s obzirom da su prethodna dva kandidata izvisila. Iako je izvesno da novog konkursa neće biti, s obzirom da se formalno-pravno ne zahveta da mora da bude više od jednog kandidata, istaknuta pravnica Vesna Vodinelić-Rakić za Nova.rs navodi da bi, s ozbirom na sve dosad učinjeno, Dolovac trebalo da se povuče s mesta šef srpskih tužilaštva.

Dok javnost postavlja pitanje koliko je nepristrasan izbor za RJT, s obzirom na to da se izbor sveo na jednog kandidata, sa druge, sam proces izbora, prema zakonu, kontroliše Državno veće tužilaca na čijem čelu se upravo nalazi upravo Zagorka Dolovac.

Pročitajte još:

Istaknuta pravnica i profesorka Vesna Vodinelić-Rakić za Nova.rs ističe da bi pristojno bilo da se Dolovac povuče sa funkcije, s obzirom na ono što je učinila tokom dva mandata koja ima iza sebe.

„Ono što je formalno-pravno jeste da se ne zahteva da bude više od jednog kandidata na listi za RJT. Ipak, s obzirom na sve okolnosti u njena prethodna dva mandata, bilo bi pristojno da se sama povuče sa pomenute funkcije. Međutim, kao što vidimo, ona nije smatrala sa potrebu da to i učini. Mislim da bi u ovakvoj situaciji jedino javnost mogla da izvršu pritisak da se ceo postupak za republičkog javnog tužioca obnovi sa drugim kandidatima“, kaže Vodinelić-Rakić.

Ipak, ističe i da je problem što veliki broj tužioca ne želi da daje legitimitet izbornom procesu za RJT.

„Pri čemu ja ne verujem da bi se u ponovljenom postupku javili ljudi koji bi se ohrabrili da sudeluju tu. S druge strane, ja verujem da ima tužioca i zamenika tužioca koji bi voleli da se nađu na tom mestu, ali to neće učiniti jer ne žele da daju legitimit tom izbornom procesu“, ističe pravnica.

Foto: Medija centar Beograd

Podsetimo, nakon što je osporena kandidatura bivšeg Okružnog tužioca u Novom Sadu Miodraga Malog, ali i odbačena prijava druge kandidatkinje Svetlane Tekić, koja je pored Zagorke Dolovac konkurisala za poziciju republičkog javnog tužioca, po svemu sudeći, izbor se sveo na jednu osobu. To bi trebalo da znači da je Dolovac uspešno, ali još uvek nezvanično, izabrana za republičkog javnog tužioca.

Pročitajte još:

Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava na konkurs za izbor kandidata za republičkog javnog tužioca je u toku postupka razmatranja utvrdila da prijave koje su podneli Svetlana Tekić iz Beograda i Miodrag Mali iz Novog Sada, ne ispunjavaju uslove za kandidovanje koji su predviđeni Poslovnikom o radu Državnog veća tužilaca.

Tako je na listi kandidata ostala samo Dolovac, koja već deset godina obavlja istu funkciju.  Ona je najpre na mesto na mesto republičkog javnog tužioca izabrana 2009., a zatim reizabrana 2015. godine.

Tokom njenog mandate nizale su se brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, čiji epilog javnost nije dobila. Da je neprisutnost Dolovac evidentna prošle godine je potvrdila i jedna situacija.

Tada je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, maja prošle godine Interpolu prijavila „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare