Foto:N1/Facebook/Privatna arhiva

Ubistvo Olge Lovrić ispred Centra za socijalni rad potresla je javnost u julu 2017. godine, a nadležni su još tada obećali da će utvrditi ko je napravio propuste. U međuvremenu su dve osobe smenjene, ali još uvek niko nije krivično odgovarao.

Stravično ubistvo u Vršcu kada je Marko Budimirović udavio svoju trogodišnju ćerku, a potom sebi oduzeo žvot podiglo je srpsku javnost na noge. Prema ranijim saznanjima portala Nova.rs, samo nedelju dana pre nego što će počiniti ovaj jeziv zločin, Marko Budimirović osuđen je za porodično nasilje, ali je uprkos tome slobodno mogao da viđa svoju ćerku. Ova situacija ponovo je aktuelizovala pitanje ispravnosti rada Centra za socijalni rad.

Pročitajte još:

Sličan propust Centra dogodio se i 5 godina ranije.

Do smrti je udarao ciglom u glavu

Olga Lovrić je u julu 2017. dovela trojicu sinova u Centar za socijalni rad na Novom Beogradu kako bi se videli sa ocem Milanom. Njih dvoje su bili u postupku razvoda, a Milan, osuđivan za nasilje u porodici, tri meseca ranije izašao je na uslovni otpust. Kako bi se deca osećala sigurno, bilo je najbolje da oca viđaju u kontrolisanim uslovima, utvrdili su nadležni.

Dečaci su sa ocem proveli sat vremena u prostoriji u Centru: igrali su se, pričali sa njim i jeli slatkiše. Nakon toga majka je decu povela kući. Dok su ulazili u automobil, Milan Lovrić je pritrčao Olgi i počeo da joj preti. Ona je otrčala ka zgradi Centra, a Milan za njom. Najstariji i srednji sin krenuli su za roditeljima. Na ulasku u zgradu zatekli su oca kako ciglom udara majku. Onda ih je, kako su sami rekli policiji, žena koju nisu poznavali sklonila. Međutim, za nesrećnu Olgu nije bilo spasa. Preminula je na licu mesta.

Osuđivani nasilnik

Inače, Milan Lovrić je osuđen 2016. na dve godine zatvora zbog nasilja nad najstarijim sinom. Tokom boravka u zatvoru dobijao je slobodne vikende, kada bi Olgu zvao telefonom, a jednom prilikom je i otišao u stan u kom je živela sa decom. U aprilu 2017. pušten je na uslovnu kaznu. Mesec dana nakon što je pušten, Lovrić je ponovo pretio Olgi, koja je sve ove događaje prijavila policiji.

On je održavao radne navike i korigovao „odnos prema učinjenom krivičnom delu“, pa je prema mišljenju nadležnih pušten na uslovnu slobodu iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Olga godinama trpela nasilje

Međutim, dugo pre nego što se stravičan zločin dogodio, Olga je trpela porodično nasilje. U junu 2010. godine, Milan je pretukao Olgu i njeno dete koja je jedva uspela da ode u Urgentni centar. Nakon toga je Milan Lovrić 2011. godine osuđen na 5 meseci zatvora kao i uslovnu kaznu u trajanju od 3 godine. Međutim, tu nije bio kraj hororu kroz koji su Olga i njeni sinovi prolazili.

U junu 2015. godine Milan je pretukao i svog najstarijeg sina. Olga je tada nadležnim u Centru rekla da je, nakon isteka Lovrićeve prve uslovne kazne, nasilje „dobilo na intenzitetu i okrutnosti“. Nasilje nije prijavila jer se plašila, a strahovala je i za živote svoje dece. Događaj je policiji prijavila dečakova baka, Olgina majka.

Nakon ubistva Olge u junu 2017. godine Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovelo je nadzor u Centru za socijalni rad, nakon čega su u novobeogradskoj ispostavi Centra pokrenuli disciplinski postupak protiv više radnika koji su radili na Olginom slučaju.

Tom prilikom smenjene su Mikiana Stevanović, direktorka beogradskog Centra za socijalni rad, zatim rukovoditeljka novobeogradske ispostave Centra, a nekoliko radnika je disciplinski kažnjeno.

Pomenuti slučaj se u martu 2018. našao pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu ali do optužnice nije došlo.

BONUS VIDEO: Laboratorija marihuane u Obrenovcu: Zaplenjeno više od 50 kg droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar