Ivan Ninić Hrkalović, Hapšenja, ispitivanja, premeštaji – da li je urušen ugled MUP, prilog, emisija Među nama Nova S
Ivan Ninić Foto: Nova S

Način na koji je Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv predsednika države Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina podneo njihov stranački kolega Miloš Vučević, a u vezi s njihovom navodnom povezanošću sa klanom Veljka Belivuka, pokazuje da tužilaštvo postaje servis izvršne vlasti, ocenjuje za KRIK advokat Ivan Ninić. Tužilac je odbacio krivičnu prijavu nakon što je saslušao samo jednu osobu.

Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković tvrdili su tokom istrage da su bili bliski sa Vučićem i Vulinom i da su za njih činili usluge. Medijske tekstove o ovome Vučević je dostavio tužilaštvu tražeći da proveri da li su ova dvojica funkcionera bila u kontaktu sa krminalcima kako su oni opisali, prenosi KRIK.

Tužilaštvo je, kako se vidi iz službene beleške koju je sastavilo, dokazalo da ovo nije tačno tako što je saslušalo samo jednu osobu koju su Belivuk i Miljković pomenuli – Svetozara Vujačića, savetnika u Vulinovom ministarstvu. Osim ovoga, tužilac Zoran Babić nabavio je i podatke o tome kada su njih dvojica bili u pritvoru jer im se sudilo za učešće u ubistvu i utvrdio da nije moguće da su se u tom periodu sastajali sa predstavnicima vlasti.

Vujačićeva izjava u kojoj je negirao Miljkovićeve tvrdnje – da su u rodbinskim odnosima i da je preko njega bio u kontaktu sa Vulinom – bila je dovoljna za tužioca da utvrdi da Belivuk i Miljković ne govore istinu. Tužilac nije saslušao ni Vučića ni Vulina niti je proveravao da li su kriminalci bili u kontaktu sa njima i bliskim im osobama u vreme kada nisu bili u pritvoru, vidi se iz beleške.

Advokat Ninić koji je došao do ovog dokumenta ističe da je ceo slučaj predstava za javnost.

Pročitajte još:

„Evidentna je potreba vlasti da se ograde od aktera iz kriminogene sredine, ali na jedan veoma sofisticiran način koji do sada nije viđen i koji je nešto novo u našem pravnom sistemu“, navodi on. „Oni su smislili da sami sebe prijave, pa onda odbace i kažu – gotova stvar.“

Ključnu ulogu u ovome, kako navodi, igra tužilaštvo koje pristaje da učestvuje u ovaj predstavi i to tako da zaštiti predstavnike vlasti, umesto da slučaj istraži do kraja.

„Vidimo u ovom slučaju da tužilaštvo učestvuje u simulaciji istrage kada treba zaštititi politički vrh i pojedince koji se spominju u negativnom kontekstu ili se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom. Tužilaštvo tome daje aktivan doprinos.“

On dodaje da tužilaštvo ovim poručuje građanima da veze Belivukovog klana sa ljudima iz vlasti neće biti istražene.

„Tužilaštvo nam kaže: ’Nemojte gledati širi kontekst, nema šireg konteksta, neće ga biti i ne postoji sistemska podrška toj grupi nego su oni bili solo igrači koji su sami sebe organizovali i njima sistem apsolutno nije omogućio da to rade.’ Na to zaboravite, to nije tema i neće biti tema bar dok je ovaj sastav tužilaštva i dok je ova vlast. Ja tako čitam tu belešku.“

Da je zaista htelo da ispita povezanost kriminalaca sa ljudima iz državnih struktura, dodaje Ninić, tužilaštvo je moralo da sasluša sve osobe koje su Miljković i Belivuk pomenuli u iskazima, kao i njih dvojicu.

„Ne može se pozivanjem i saslušanjem jednog čoveka zatvoriti ta priča. Belivukov klan je mnogo ozbiljnija priča od iskaza Vujačića“, ističe Ninić i dodaje da nije jasno kako je tužilac zaključio da se sve svodi na period kada su ova dva kriminalca bila u pritvoru.

„Oni nisu dali vremensku odrednicu kada su imali kontakte i sa kim, rekli su da su nastali u funkciji politike, da su servisirali SNS i da su za to bili plaćali i nagrađeni i da će tek o tome pričati“, podseća Ninić.

Nije prvi put da Vučević podnosi krivičnu prijavu protiv predsednika Vučića kako bi se dokazalo da on nema veze sa kriminalcima. Isto je učinio i krajem 2019. kada ga je zajedno sa bratom Andrejem prijavio zbog informacija da su umešani u slučaj „Jovanjica“ i da je Predrag Koluvija, optužen da je organizovao proizvodnju marihuane, posle hapšenja zvao Andreja Vučića. Tužlaštvo za organizovani kriminal i tu prijavu je odbacilo.

Ninić navodi da ovi slučajevi pokazuju da je tužilaštvo čeka znak kada i kako da postupi, a da se ne zameri predstavnicima vlasti.

„Tužilaštvo daje aktivan doprinos i postaje servis političkih stranaka i političke elite, odnosno servis izvršne vlasti“, dodaje Ninić.

Belivuk je, podsetimo, u svom iskazu rekao da su Vučić i njegovi saradnici od njega tražili više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv Vučića, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, kao i da obezbedi mir na Paradi ponosa.

Osim ovih Belivukovih tvrdnji, tužilaštvo se nije bavilo ni vezama koje je njegova grupa, sada optužena za sedam ubistava, godinama imala u vrhu policije, a koje su otkrili novinari. Tako, tužilaštvo nije istražilo odnos koji je sa članovima grupe imao generalni sekretar Vlade Novak Nedić, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandamerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Član ove kriminalne grupe obezbeđivao i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je ranije KRIK.

BONUS VIDEO: Ubistvo Olivera Ivanovića: Da li krećemo ispočetka? – gosti Miroslav Ivanović i Ivan Ninić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare