Foto: Nova.rs, Printscreen

Nakon više od pet meseci čekanja, Tužilaštvo za organizovani kriminal konačno je dalo na uvid beogradskom advokatu Ivanu Niniću predmet o odbacivanju krivične prijave koju je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra policije Aleksandra Vulina zbog navoda o vezama sa klanom Veljka Belivuka.

Potpredsednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Pokreta socijalista Đorđe Komlenski podneli su u avgustu prošle godine krivične prijave protiv predsednika Vučića i ministra Vulina kako bi se ispitale navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

„Optužuje se državni vrh za vezu sa organizovanim kriminalom, molimo tužilaštvo da utvrdi i raspravi te činjenice“, naveo je prilikom podnošenja prijave Vučević.

U februaru ove godine, pravni zastupnik majke Gorana Mihajlovića, za kog se sumnja da je jedna od žrtava Belivukovog klana, advokat Ivan Ninić, zatražio je informacije o tome šta se dogodilo sa ovom prijavom, i saznao da je odbačena kao neosnovana i arhivirana.

Međutim, iako je insistirao da mu se dostavi razlozi za odbacivanje krivične prijave, na osnovu informacija o javnom značaju, Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovor je poslao tek pre nekoliko dana, pošto se prethodno Ninić dva puta žalio povereniku.

Ivan Ninić Hrkalović, Hapšenja, ispitivanja, premeštaji – da li je urušen ugled MUP, prilog, emisija Među nama Nova S
Ivan Ninić Foto: Nova S

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal, kako je preneo advokat Ninić na Tviteru, odgovaraju da su istog dana primili krivičnu prijavu i da su preuzeli više radnji iz svoje nadležnosti.

„Dana 5. avgusta 2021. od Višeg javnog tužilaštva u Boegradu zatražili smo da nam se dostave informacije o vremenskom periodu provedenom u pritvoru za Belivuka i Miljkovića a povodom predmeta za ubistvo Vlastimira Miloševića. Istog dana smo obavešteni da je Belivuk u pritvoru od 4. februara 2017. kada je lišen slobode do 11. maja 2018. godine, kada je doneta oslobađajuća presuda u odnosu na istog. Takođe smo obavešteni da se Miljković nalazio u pritvoru od 4. maja 2017. godine, kada je lišen slobode, pa do 11. maja 2019. godine, kada je protiv istog doneta oslobađajuća presuda“, navodi se u odgovoru.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Tužilaštvo za organizovani kriminal je shodno tome konstatovalo da se Belivuk i Miljković nisu mogli sastajati i viđati sa prijavljenim licima (Vučićem i Vulinom), niti posećivali mesta navedena u svojim iskazima na način kako su to opisali, obzirom da su u tom vremenskom periodu bili u pritvoru, koji im je nakon toga zamenjen za meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Što se tiče dela iskaza u kome su Belivuk i Miljković rekli da poznaju Svetozara Vujačića, te da je isti u rodbinskim vezama sa Miljkovićem, i da ga je posećivao u prostorijama u kojima Miljković živi, kao i da je Vujačić upoznao Miljkovića sa Vulinom, tužilaštvo je obavilo razgovor sa Svetozarom Vujačićem.

Svetozar Vujačić Foto:E-Stock/Dušan Milenković

„Svetozar Vujačić decidno se izjasnio da ne poznaje Miljkovića, niti je sa istim u rodbinskim vezama, kao i da nije bio u posetama u stanu Miljkovića, niti zna gde Miljković živi, te da Miljkovića samim tim nikada nije upoznao niti je mogao da upozna sa Vulinom“, navodi se.

Uzimajući sve u obzir, kako kaže tužilaštvu, nema mesta za gonjenje bilo kog lica za bilo koje krivično delo.

„Uzimajući u obzir sve navedeno, posebno činjenice da su Belivuk i Miljković u vremenskom periodu koji su naveli u svojim iskazima da su se viđali sa Vučićem i Vulinom na određenim lokacijama dok su bili u pritvoru, a zatim i na meri zabrane napuštanja stana, a što znači da su u navedenom vremenskom periodu nisu bili na slobodi i nisu se mogli slobodno kretati, a zatim i činjenice da Vujačić ne poznaje Miljkovića, niti je isti sa njim u rodbinskoj vezi, da ga samim tim nije ni upoznao sa Vulinom, konstatujemo da nema mesta gonjenu bili kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti. Pored toga, napominjemo da se iz samih navoda krivične prijava koju je podneo Miloš Vučević ne može utvrditi koje su konkretno radnje preduzela prijavljena lica, u kom vremenskom periodu, kao ni sama obeležja bilo kog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, već da su samo paušalno uz krivičnu prijavu dostavili kopije vesti i naslove koje su preneli pojedini internet portali, gde se izvode konstrukukcije pojedinih novinara, urednika portala, bez bilo kakvih drugih dokaza, te smo odlučili da ovaj predmet arhiviramo“, zaključuje se u odgovoru TOK-a.

BONUS VIDEO: Predizborna doza Belivuka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare