Foto:N1

Prvi veliki udar na policiju bio je u drugoj polovini 2014. godine kada je Aleksandar Vučić, kao novi premijer, predsednik stranke koja ima apsolutnu većinu, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, najavio smenu profesionalnog rukovodstva u MUP-u, piše današnji NIN.

Tome je, kako navodi NIN, kao i danas, prethodila praksa blaćenja u režimskim medijima.

„Takođe, korišćene su optužbe na račun policajaca, koje su izgovarali optuženi za organizovani kriminal – tada Darko Šarić. Svi iz MUP, BIA, pa čak i tadašnji istražni sudija koji je odobravao mere protiv Šarićeve grupe su smenjeni uprkos tome što su dobili i međunarodno priznanje za akciju „Balkanski ratnik“. Isto se sada dešava pod ministrom Aleksandrom Vulinom, koji kao i Nebojša Stefanović, i sada i nekada, demonstrira isključivo odanost Aleksandru Vučiću. Sada su na udaru Slobodan Milenković i njegov saradnik Dušan Mitić, koji su otkrili „Jovanjicu“, prema optužnici najveću plantažu marihuane u Evropi i uhapsili sada prvooptuženog Predraga Koluviju. Oni su već danima izloženi brutalnoj kampanji u režimskim medijima. Kampanja protiv njih je vođena i kada su otkrili „Jovanjicu“, a sada je ponovo počela kada je Vladimir Đukanović, advokat Koluvije, preuzeo ulogu voditelja i intervjuisao svog branjenika“, navodi NIN.

Od samog intervjua još neobičnije je to što je Đukanović istovremeno predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, tela koja odlučuju o karijerama tužioca i sudija. Sem toga, član je i Odbora za bezbednost.

„Posle svega toga se desilo nešto nezabeleženo u svetskim okvirima, kada je predsednik jedne države branio okrivljenog za najveću plantažu marihuane. Vučić je komentarisao kako je tona marihuane sitnica, te da Koluvija nikog nije ubio. Kampanjom vlasti i njihovih medija pokrenuta je degradacija Milenkovića da se sa mesta šefa Odeljenja za droge beogradske policije prebaci kao inspektor u Odeljenju za ratne zločine. To izgleda još nije prošlo jer to nisu potpisali svi nadležni u MUP. Direktor policije Vladimir Rebić je mogao da potpiše, ali on je na godišnjem odmoru i neočekivano je za njegov dosadašnji rad što je stao u zaštitu Milenkovića i Mitića, objašnjavajući da su oni već po dva puta saslušani i da su prošli poligraf. Nakon toga, njegovo penzionisanje sa ružičastih frekvencija najavio je Tomislav Radovanović, sadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM), čime je, kako mnogi vide, preporučio sebe na mesto Rebića“, navodi NIN.

Slobodan Milenković Foto:MUP

Radovanović je tom prilikom na televiziji razrađivao optužbe protiv njegove nekadašnje saradnice Dijane Hrkalović i bivšeg ministra Stefanovića, koje su iznosili tabloidi.

„Da progon policajaca koji su radili profesionalno može biti krajnje opasan svedoči i objava advokata Zdenka Tomanovića, koji zastupa Milenkovića i Mitića, da je njegovim klijentima život ugrožen. Advokat Tomanović je rekao da su predali nadležnima ozbiljne informacije da je ugrožen život Milenkoviću i da očekuje zaštitu. Povodom navoda predstavnika vlasti i njihovih medija da se radi o državnom udaru, Tomanović je izjavio za N1 da je to ‘podsmevanje logici i pravu’. Dodao je da mu ‘nije logično’ da pitanja za poligraf namešta navodno u korist inspektora Milenkovića i Mitića, lice koje se poligrafskim testiranjem profesionalno bavi niz godina“, navodi NIN.

„To je rođeni brat šefa kabineta predsednika Republike (Ivice Kojića primedba novinara). Meni nije bilo logično da će on da se usudi da namešta poligraf u korist Milenkovića i Mitića, a na štetu skrivanja nekog državnog udara“, rekao je Tomanović.

BONUS VIDEO: Filip Švarm o targetiranju policajca koji je uhapsio Koluviju

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare