Zdenko Tomanović Foto: E-Stock_konstantin_bacetic

“Interes da premesti Sentu Milenkovića iz Odeljenja za borbu protiv droga u Odeljenje za ratne zločine ima onaj kome smeta zakon. Zaista smatram da bi njegovo smenjivanje, kako se najvalјuje, bilo ponižavanje zakona i institucija naše države”, rekao je u intervjuu za Nova.rs pravni zastupnik inspektora Slobodana Milenkovića, Zdenko Tomanović.

Prethodne nedelje, portal Nova.rs je objavio informaciju da se priprema premeštaj načelnika Slobodana Milenkovića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je lično uhapsio Predraga Koluviju i otkrio plantažu marihuane na imanju “Jovanjica”.

Pročitajte još...

Umesto priznanja za minuli rad, prvi čovek beogradskog Odeljenja za borbu protiv droga našao se “tankom ledu”, kako od onih koji su mu nadređeni u MUP-u, tako i od vrha države.

Kao rezultat toga, prisustvujemo paradoksalnoj situaciji gde prvooptuženog narko dilera brani vrh vlasti, uz kometare da je reč o kredibilnom svedoku i pobožnom čoveku, dok su za one koji su ga uhapsili rezervisani cinični komentari predsednika, odnosno opaske kako se „pošteni policajci plaše poligrafa“. Uz sve to, upregnuta je kompletna medijska mašinerija kako bi se u javnosti stekao utisak da iza svega stoji plan zaverenika da izvrše državni udar.

Iako bi u pravnoj državi zakon trebao da bude najveći saveznik onih koji ga brane, kad je reč u Srbiji, to pravilo važi jedanko koliko i prefiks “pravna država” ispred njenog imena. Zbog toga ne bi smelo da nas začudi kad policajci i treći put dobiju poziv na poligrafsko ispitivanje, kao ni njihova odluka da, usled brojnih pritisaka, angažuju advokata.

Foto: Medija centar Beograd

“Ne znam odakle teza o nameštenom poligrafu. Pa, poligrafsko ispitivanje je vršio rođeni brat šefa kabineta predsednika Republike. Ne verujem da bi se on usudio da namešta pitanja na poligrafu u korist inspektora, a u funkciji prikrivanja državnog udara”, objašnjava Zdenko Tomanović.

U nedavnom saopštenju, naveli ste da bi eventualni premeštaj vašeg klijenta bila kazna za njegov rad na slučaju Jovanjica. Kome je u interesu da kažnjava policajca ukoliko on štiti zakon?

Interes ima onaj kome zakon smeta. Ne želim da komentarišem postupak u kojem nisam branilac ni punomoćnik, već da pružim pravnu zaštitu mojim klijentima koji su izloženi uvredama i
kojima ugrožavanju njihovih prava. Sudski postupak je u toku. Rad načelnika Milenkovića je prihvatilo tužilaštvo i kasnije, do nekog nivoa, i sud.

Dokazi koje su prikupili Milenković i Mitić i njihov tim inspektora su dobili određens tepen potvrde. Optužnica je potvrđena, dakle, radi se o nivou opravdane sumnje. Međutim, iako nadležno tužilastvo i sud postupaju baš u predmetu koji se temelјi i na radu pomenutih inspektora, mi gledamo nedopuštenu i protivzakonitu kampanju u kojoj se potpuno omalovažavaju i vređaju policajci koji su bili u tom predmetu.

U prethodnom periodu smo mogli da čujemo da policijska istraga vezana za Jovanjicu nije okončana, a i sami ste naveli u pisanoj izjavi da Milenkovićev rad vodi do funkcionera vlasti i pripadnika službi bezbednosti. Mislite li da je to razlog zbog čega hoće da ga premeste?

Načelnik Milenković i inspektor Mitić zajedno sa timom boraca protiv droge, primenjivali su zakone naše zemlјe i štitili pravni poredak. Između ostalih, otkrivali su učešće nekih pripadnika državnih organa i bezbedonosih službi u slučaju Jovanjica. Prema njihovoj tvrdnji, jedan broj radnika državnih organa i bezbedonosih službi se našao u snimcima ili filmovima onih koji
su na Jovanjicu motrili i sada to postaje politički rizik. Zaista bi njegovo smenjivanje, kako se najvalјuje, bilo ponižavanje zakona i institucija naše države. Kad se to radi u ovom trenutku, onda se ne može kontrolisati dalјe ometanje pravde.

Pročitajte još...

Verujete li da se odnos predstavnika vlasti prema vašem klijentu ilustruje kroz tekstove u medijima koji su okarakterisani kao prorežimski?

Kao što se ne sme kršiti pretpostavka nevinosti, ne sme se ni vršiti pritisak da bi se postigla opšta saglasnost da je potrebno da se podrije poverenje javnosti u ulogu koju su imali moji klijenti. Obaveza svih državnih organa je omogućavanje inspektorima da nesmetano završe svoj rad, a onda postoje tužioci i sudije koje vrednuju taj njihov rad.

Zdenko Tomanović Foto: E-Stock_E-Stock_ivan_dobricic

Milenković je odbio da treći put ode na poligraf, nakon čega je predsednik države rekao to ne bi trebalo da mu to bude problem, ukoliko nema šta da krije. Kako tumačite tu tezu? Iz vrha države iznete su i sumnje da su prethodna dva puta bila “nameštana” pitanja.

Poligraf nije ni mera političke hrabrosti, niti je glas istine, a naravno – nije ni dokaz. Opet, ne znam odakle teza o nameštenom poligrafu. Pa, poligrafsko ispitivanje je vršio rođeni brat šefa kabineta predsednika Republike. Ne verujem da bi se on usudio da namešta pitanja na poligrafu u korist inspektora, a u funkciji prikrivanja državnog udara. Milenković je dva puta bio na poligrafu povodom istog slučaja i oba puta je poligrafista utvrdio da govori istinu.

Danima svedočimo javnoj odbrani prvopptuženog Koluvije od strane vrha države. Kako vi, kao advokat, gledate na to? Mogu li takve stvari da utiču na sudski proces?

Već sam rekao da neću da komentarisem postupak u kojem nisam branilac ni punomoćnik. Mene više zabrinjava ta spirala čutanja, koja se vidi kod naših najviših rukovodioca u pravosuđu. Nijedan jedini predstavnik pravosuđa se nije usudio da reaguje i ukaže nosiocima vlasti da je zakonom zabranjeno da oni ocenjuju dokaze, vrednuju iskaze i komentarišu postupak.

BONUS VIDEO Odlikovanje Slobodana Milenkovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare