Miroslav Mika Aleksić Foto: E-Stock_caslav_vukojicic

Suđenje Miroslavu Aleksiću, vlasniku i samozvanom učitelju glume koji je optužen da je silovao i seksualno zlostavljao prolaznice svoje škole "Stvar srca", među kojima su i glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu. Tokom suđenja žrtve su podelile svoja traumatična iskustva koja nikoga od prisutnih u javnosti nisu ostavila ravnodušnim.

Miroslav Mika Aleksić se brani sa slobode pošto mu je 10. marta 2023. godine ukinut kućnog pritvora u kom je bio od 10. septembra 2021. godine.

Na prethodnom suđenju, svedočila je glumica Iva Ilinčić koja je svedočila kao poslednja oštećena u ovom postupku. U sud je došla u pratnji roditelja. 

Iva Ilinčić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U znak podrške došli su brojne kolege, među kojima je Aleksandar Radojičić, Vanja Nenadić, Svetozar Cvetković, Mirjana Karanović, Branka Katić i druge ličnosti iz javnog života.

„Imala sam strah od njega. Gledala sam ga kao oca. On nas je vređao i to me je pogađalo smatrala sam da je to što je radio bio deo školovanja“, rekla je Iva Ilinčić u suzama.

Govoreći o seksualnom uznemiravanju rekla je sledeće: „Nisam bila svesna da je to seksualno zlostavljanje sve do kraja faksa“.

Miroslav Aleksić Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Njeno traumatično iskustvo potreslo je sve u sudu.

„Osećala sam se poniženo jer je to uradio čovek kojem sam bezuslovno verovala. Mislila sam da sam ja kriva“, rekla je ona.

Advokat Denis Bećirić izjavio je nakon suđenja, a povodom svedočenja oštećene Ive Ilinčić, da žrtve moraju tokom suđenja ponovo da daju iskaz, iako su ga već dale u istrazi. Kako je naveo, Zakon o krivičnom postupku predviđa da se na glavnom pretresu ponovo saslušaju svedoci koji su već dali iskaz u istrazi. 

Pročitajte još:

„Često dolazimo u situaciju da sudija kaže da je žrtva to već rekla, a branilac insistira na tome da se kaže ponovo. To je strategija odbrane koja je takva kakva jeste, rekao je on. Ovde je strategija da se isprovocira sudija da kazni branioca ili donese još neku meru, kako bi mogao da kaže da im je onemogućeno pravo da se brane. Sudija to ima u vidu i dopušta više nego što bi trebalo“, naveo je on za K1.

Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

Bećirić je rekao da je teško prognozirati kada će ovaj slučaj dobiti epilog jer to pre svega zavisi od sudije koji je sada u prilici da izabere koga će pozvati da bude svedok u ovom postupku, istakavši da ima dosta predloženih svedoka što ne znači da će svi biti pozvani.

Podsetimo, Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Tamara Krcunović, Milena Radulović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Milena je tokom ranijih suđenja govorila o silovanju koje se dogodilo 2013. godine u kancelariji Aleksića, a zbog kog je pomišljala da sebi oduzme život.

“To je bio dečiji čas, došla sam malo ranije. Pripremala sam se za prijemni ispit, da sam ga odbila tada bila bih izbačena iz škole, stvorio bi najgoru priču o meni i manipulisao bi sa svima. Nakon što me silovao u kancelariji naterao me da nastupam pred decom. Bio je komičan monolog, morala sam da se smejem”, objasnila je glumica.

Uhapšen je 16. januara 2021. godine i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor, nakon čega mu je 10. marta 2023. godine ukinut i kućni pritvor.

Bonus video: Transparent podrške Mileni Radulović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare