Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predragu Koluviji i ostalim optuženim za nedozvoljenu proizvodnju i uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu uvodnim izlaganjem odbrane. Branioci prvooptuženog zatražili su danas da se utvrdi ko je trenutno zaposeo imanje "Jovanjica", tvrdeći da iza Koluvije ne stoji osoba sa inicijalima A. V., verovatno aludirajući na Andreja Vučića, brata predsednika Aleksanda Vučića, koji je u više navrata dovođen u vezu sa ovim slučajem.

I tokom današnjeg pretresa nastavljeno je uvodno izlaganje dobrane, a advokat Svetislav Bojić, jedan od branilaca Koluvije, istakao je da je odbrana osporila sve dokaze, tvrdeći da iza većinskog vlasnika „Jovanjice“ ne stoji ni Srbija, ni čovek sa inicijalima A. V., ne želeći da precizira na koga konkretno misli.

Pročitajte još...

„Moje kolege osporile su sve dokaze iz optužnice i time je doveli u pitanje, jer su svi dokazi pribavljeni suprotno Krivičnom zakoniku i na njima se ne može zasnivati presuda. Da tužilaštvo odustane od optužnice i sud odbaci sve dokaze, da se zaustavi agonija za optužene koji su već godinu dana u pritvoru, a ništa nisu uradili. Tako bi se zaustavila i šteta“, rekao je Bojić na početku izlaganja.

On je istakao da je „Jovanjica“ u prvoj polovini 2019. zaključila ugovore o isporuci konoplje od više miliona evra vrednosti, te da je ovim postupkom nastupila velika šteta za ovo imanje.

„Pridružujem se molbi koleginice Zore Dobričanin Nikodinović da ovaj sud što pre radi, otklanjanja posledica po „Jovanjicu“, od MUP traži ko su osobe koje su prisvojile prostorije ili celokupnu imovinu sa imanja. Da se vidi ko je na imanju, mi ne znamo ko je tamo zaposeo imanje?! Ne dozvoljava se pristup nikome ko je radio u preduzeću, ni suvlasniku. Tamo je bilo puno materijala, alata, velike vrednosti, nista od tih stvari nije popisano. „Jovanjica“ ima sve licence, a hoće da ih predstave kao najveću laboratoriju droge na Balkanu, što nikako nije tačno. „Jovanjica“ od Srbije, niti Vlade nije dobila nikada kredit niti subvenciju, već samo komercijalni kredit od poslovne banke“, rekao je Bojić i dodao:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nesporno je da je Koluvija nekome smetao, da li konkurenciji ili nekom drugom. Koluvija je većinski suvlasnik i iza njega ne stoji Srbija, niti bilo koje ministarstvo, niti osoba sa inicijalom A.V. On je imao viziju budućnosti, prepoznao je prednosti uzgajanja ove biljke koja je veoma lekovita“, dodao je Bojić.

Iako advokat nije hteo da precizira na koga je mislio, pretpostavlja se da se radi o Andreju Vučiću, bratu predsednika Srbije, koji je i ranije dovođen u vezu sa aferom „Jovanjica“. Političar Miroslav Aleksić je u više navrata isticao u medijima da je Koluvija po hapšenju zvao Andreja, međutim, veštačenje Koluvijinog telefona to nije dokazalo.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Takođe, isticao je i da ova afera nije bila moguća bez znanja samog vrha države.

Sa druge strane, izlaganje je danas započeo i advokat Vladimir Đukanović, takođe branilac Koluvije, inače funkcioner Srpske napredne stranke (SNS).

„Na svih 400 i više strana optužnice nisam mogao da shvatim gde je krivica svih ovih ljudi. U optužnici je rečeno da je aplikacija „Razgovor“ posebno softversko rešenje pravljeno samo za „Jovanjicu“, koji su koristili optuženi. To nije tacno, Vi to softversko rešenje možete da nađete na Internetu, to je na daleko nižem nivou što se tiče bezbednosti, ta aplikacija je slabija od „votsapa“, „vajbera“… Radi se bukvalno o dečijoj igrački,  a ne aplikaciji sa kojom nešto značajnije može da se uradi“, rekao je Đukanović, koji inače zastupa i uhapšene policijce koji su privedeni pre nekoliko meseci u nastavku istrage u slučaju „Jovanjica.

Foto: N1/Vladimir Đukanović

Advokat je dodao i da je optužnica tužilaštva za organizavani kriminal poprilično klimava.

„Znate li firmu koja se bavi takvim delima koja bi tražila od laboratorije MUP da proverava nivo THC?! To je nelogično. Takođe, da li je logično da firma koja se bavi proizvodnjom narkotika zapošljava radnike preko oglasa. Optužnica je na klimavim nogama“, rekao je Đukanović.

Pročitajte još...

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa. Ubrzo je u javnosti procurela informacija i da je ovo imanje dobilo najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra, kao i da su ga u ranijim godinama obilazili brojni politički funcioneri.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare