Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Slučaj seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakutetu u Beogradu uznemirio je srpsku javnost, a studenti pomenutog fakulteta su jednoglasni - svi su znali da se docent nedolično ponaša i uznemirava devojke, međutim, niko od nadležnih nije reagovao.

Uprava Arhitektonskog fakulteta tvrdi da se za ponašanja docenta nije znalo, te da su i oni iznenađeni prijavama. Ipak, studenti, kako žrtve docenta, tako i oni koji su prisustvovali predavanjima, tvrde da je sve bilo javna tajna.

„Opšte je poznato da se profesor tako ponašao. Oni koji nisu znali, ali su izabrali njegov predmet, uglavnom su dočekani sa komentarom: „Srećno ti bilo kod njega““, tvrdi jedna studentkinja za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sa druge strana, još jedna studentkinja Arhitektonskog fakulteta ističe da je prosto nemoguće da se nije znalo da pomenuti profesor seksualno uznemirava studentkinje.

„Znate, ako o tome bruji ceo faks, nekako mi nije baš najjasnije da dekanat i uprava to nisu znali. Čini mi se da mu je to tolerisano, jer studenti stiču utisak da je on radio šta je hteo. Imali smo situaciju na početku semestra da su predavanja bila onlajn, međutim, samo kod njega nisu. Iako je fakultet doneo odluku da budu onlajn, on je zahtevao da imamo na fakultetu“, tvrdi naša sagovornica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je formiralo predmet povodom navoda o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu.

„Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Po prijemu izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju“, saopštilo je tužilaštvo.

Pročitajte još:

Portal Nova.rs je prethodnih nekoliko dana izveštavao o seksualnom uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu. Naime, kako tvrde studentkinje, godinama unazad docent tog fakulteta (ime poznato redakciji) se neprimereno ponaša, neretko dodiruje devojke i upućuje im lascivne komentare.

Većina devojaka iz straha nije dosad govorila o tome. O svemu se saznalo nakon što su na društvenoj mreži Instagram osvanule anonimne ispovesti velikog broja studentkinja koje su opisale svoja traumatična iskustva s pomenutim docentom.

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.

„Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo onlajn podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem – polni organi muškaraca i žena“, rekla je jedna devojka.

Jedna studentkinja je prepričala iskustvo njene koleginice.

„Drugarici se dotičan ulizivao u smislu flertovao sa njom, muvao je pred svima nama. I njoj je odmah bilo neprijatno, ali prvih par puta je bila fina povodom toga, ali kako je vreme odmicalo, crno na belo ga je odbijala, a on je njoj automatski sve više smanjivao poene na vežbama. Ona se na kraju pomirila sa sedmicom, a nije bila ništa gora od svih nas ostalih“, objavljeno je.

BONUS VIDEO: Dekan Arhitektonskog fakulteta: Optuženi profesor biće suspendovan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar