Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

Još jedna studentkinja odlučila je da progovori za portal Nova.rs o svom traumatičnom iskustvu sa docentom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koga su brojne devojke dosad optužile za seksualno uznemiravanje. Ona u razgovoru za naš portal ističe da se zlostavljanje događalo od momenta ulaska u učionicu pomenutog predavača.

„Sve vezano za taj predmet je neprijatno, cela atmosfera na predavanjima. Od momenta kad stupite u učionicu je bilo zlostavljanja“, počinje priču naša sagovornica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ova studentkinja ističe da je jasno da je od strane uprave bilo prećutnog odobravanje ovakvog ponašanja, jer je nemoguće da nadležni na fakultetu nisu znali šta se događa duže vreme.

„Svi u tom kabinetu su znali šta se dešavala. Profesor i asistent su praktično sve zajedno radili. Kada dođete u konflikt sa jednim od njih, to znači da ste se sukobili i sa drugim. Oni tada čak ne žele sa vama da razgovaraju putem poruka, već jedino uživo, tada vas zlostavljaju. Imali smo skoro situaciju da je asistent profesora zapratio koleginicu na Instagramu, međutim, ona nije htela da mu uzvrati. Ipak, nakon što ga je upitala nešto vezano za radove, a što joj je bilo bitno zbog rokova, na našoj platformi „timsku“, on je namerno otišao oflajn. Tada je morala da ga zaprati da bi dobila odgovor“, kaže naša sagovornica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, potom ukazuje na nešto što je neophodno da policija, ali i uprava fakulteta, pod hitno ispitaju.

„Na tom predmetu, tražili su nam da obavezno priložimo svoje velike fotografije, 6,5 x 8,5. Mi smo se bunili šta će njima naše fotografije, kao i da li možemo da im predamo one iz indeksa, ukoliko im već treba za internu arhivu, međutim, oni su istakli da to ne dolazi u obzir. Mi sada hoćemo da pokrenemo inicijativu da nam se te fotografije vrate, jer ne znamo zašto su im bile potrebne. Kada smo donosili dešavalo se da profesor komentariše: „Evo, ovde si malo stidljiva“, i slično“, ističe naša sagovornica i dodaje:

Pročitajte još:

„Takođe, tražili su nam privatne brojeve telefona i mejlove, iako svi mi dobijamo fakultetske mejlove. To su pravdali time da, ukoliko neko ne odgovara na fakultetskom, da mu pišu na privatnom. Kada je bilo reči oko tih fotografije, sećam se da nam je profesor čak rekao i da možemo u dekanat, te da će nam oni reći da smo obavezni da dostavimo“, kaže ona.

Ističe i da su govorili da su im fotografije neophodne zbog boljeg razumevanja radova.

„Problem je što je on napravio sistem da se vi njega plašite. Imamo koleginicu koju je mazio na predavanjima, delovali su nam kao ljubavni par. O tome kruže različite priče, odnosno da je ona pristala na to, a druga je da je reč o strahu. Znate, ta devojka se ranije branila, ali on tada počne da vas zlostavlja što se tiče radova. Plašim se da je to bio njen odbrambeni mehanizam“, kaže ona.

Ističe da je bilo različitih situacija poput toga da je studentima nudio rakiju u kabinetu.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo je juče otvorilo istragu povodom navoda koji su se pojavili na društvenoj mreži Instagram. Naime, studentkinje tvrde da su trpele seksualno uznemiravanje od strane docenta na tom fakultetu.

Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Uprava Arhitektonskog fakulteta tvrdi da su za ove slučajevi čuli tek tokom vikenda.

BONUS VIDEO: Dekan Arhitektonskog fakulteta: Optuženi profesor biće suspendovan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare