Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Za 20 dana navršava se tačno šest meseci od hapšenja Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić (2) u Banjskom polju. Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru preostalo je manje od mesec dana da podigne optužnicu, a ako u tom roku ne bude bilo prikupljeno dovoljno dokaza i optužnica ne bude podignuta, osumnjičeni će morati da budu pušteni da se brane sa slobode.

Istragu otežava i to što do danas nema odgovora na dva pitanja – gde je telo deteta i kako je moguće da na mestu zločina nisu pronađeni Dankini DNK tragovi.

Danka Ilić je nestala 26. marta, a zbog njenog ubistva uhapšeni su radnici JKP „Vodovod“. Osumnjičeni se terete da su kobnog dana devojčicu udarili službenim automobilom, a potom njeno telo uneli u kola.

Devojčica se, prema navodima policije, u jednom trenutku osvestila, a tada ju je jedan od osumnjičenih navodno usmrtio. Iako su osumnjičeni najpre u policiji priznali izvršenje zločina i do detalja objasnili šta se dogodilo, naknadno su u tužilaštvu povukli priznanja, tvrdeći da su ona izvuđena.

„Optužnica će gotovo sigurno biti podignuta“

Advokat Ivan Simić je za Nova.rs naglasio da mogućnost da osumnjičeni budu pušteni da se brane sa slobode uvek postoji, ali je izrazio sumnju da će do toga doći.

“Optužnica će gotovo sigurno biti podignuta, lično smatram da tužilaštvo neće odustati od svojih navoda. Optužnica se podiže ako postoji opravdana sumnja da su osumnjičeni počinili delo koje im se stavlja na teret”, kaže naš sagovornik.

Advokat Simić takođe ističe i da podizanje optužnice ne znači nužno da će osumnjičeni biti optuženi za krivično delo koje im se stavlja na teret.

advokat Ivan Simić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Optužnica može biti podignuta, ali to ne garantuje da će odmah biti i prihvaćena od strane suda. Priznanje osumnjičenih nije uvek dovoljno, ali predstavlja ključan dokaz prilikom podizanja optužnice”, objašnjava naš sagovornik.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja o podizanju optužnice nadležnom tužilaštvu, kao i dokle se stiglo sa istragom, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Šta se desilo u Banjskom polju?

Podsetimo, u danu kada su roditelji Danke Ilić prijavili njen nestanak, u lokalnoj policijskoj stanici, ispričali su da je Danka Ilić uspela da neopaženo išeta iz dvorišta imanja u Banjskom polju na koje je majka inače nije odvodila, posebno jer u toj kući niko ne živi i dvorište je bilo puno smeća.

Ipak, kobnog dana, majka ju je zajedno sa bratom odvela tamo i dok je drugom detetu davala vodu koja se nalazila u automobilu, Danka je nestala.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

Usledila je potraga po okolnim dvorištima, ali Danke nije bilo. Prema rekonstrukciji događaja koji je javnosti predstavio bivši ministar policije Bratislav Gašić, Danka je izašla na obližnju ulicu.

U tom trenutku su službenim automobilom prolazili radnici JKP „Vodovod“ Dejan Dragijević i Srđan Janković koji su je, prema istim informacijama, udarli automobilom. Navodno su videli da je devojčica onesvešćena, pa su je ubacili u gepek, gde im je stajao alat, i nastavili da voze ka divljoj deponiji na Starobanjskom putu.

Foto:Društvene mreže

Devojčica se navodno u jednom trenutku probudila, a oni su je ubili i njeno telo bacili na smetlište. Nekoliko dana kasnije, kako je policija saopštila, Dejan Dragijević se vratio sa svojim bratom Daliborom i premestio telo na drugu lokaciju koju kasnije nije hteo da otkrije policiji.

Ubrzo su uhapšeni radnici JKP „Vodovod“ koji su najpre u policiji priznali krivična dela koja im se stavljaju na teret, a onda pred tužiocem i povukli priznanja uz obrazloženja da im je policija iznudila prethodne iskaze.

Kako je moguće da nema Dankinog biološkog traga?

Situaciju dodatno komplikuje i to što su dosadašnja veštačenja pokazala da se u službenom vozilu JKP „Vodovod“ uopšte ne nalaze biološki tragovi Danke Ilić, kako na spoljnoj, tako i na unutrašnjoj strani vozila. Pronađena je jedna dlaka, bez korena, koja se nalazi na veštačenju, a za koju su stručnjaci ranije u razgovoru za Nova.rs objasnili da ne može da otkrije ni kome je pripadala, a kamoli neke važnije podatke.

Do sada je saslušano na desetine svedoka, urađeno je i GPS veštačenje odnosno analiza kretanja službenog vozila koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i kako je kazao viši javni tužilac za Nova.rs, ti podaci će se u narednom periodu analizirati.

Ipak, nijedno od dosadašnjih veštačenja nas nije ni približio odgovoru na pitanje gde je Danka Ilić. Ne treba zaboraviti da je pretražen svaki pedalj Banjskog polja, da su prekontrolisane sve pećine, rupe i kanali u kojima bi neko mogao sakriti njeno telo. Terenska potraga je odavno obustavljena.

BONUS VIDEO: Slučaj Danka Ilić i drugi osumnjičeni poriče zločin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare