Foto: Arhiva

Divljanje lidera LDP Čedomira Jovanovića, koji je pre večeri razbio izlog restorana na Novom Beogradu, nakon što su ga napali navijači, a potom i vikao na organe reda i šutirao automobile, gotovo da je prošlo bez posledica. Iako bi policija veliki broj građana, da se ponašao kao političar, odmah privela u stanicu, postavlja se pitanje kako Jovanoviću polazi za rukom da se bahato ponaša bez ikakvih posledica.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović pre dve večeri razbio je izlog restorana brze hrane na Novom Beogradu, a u izjavama za medije govorio je da su ga napali navijači Crvene zvezde u blizini njegovog stana.

Sa druge strane, prema rečima očevidaca, Jovanović je bio u vidno alkoholnom stanju, maltretirao je radnike lokala, a zatim i razbio izlog. Prema saznanjima našeg portala, imao je 1,52 promila alkohola u krvi, i bio je negativan na droga testu.

Usledila je reakcija policije, koja je ubrzo došla na lice mesta, ali njihovo postupanje, čini se, bilo je vidno drugačije u odnosu na reakcije prema običnim stanovnicima Srbije, pogotovu kada ih na delu uhvate u prekršaju ili krivičnom delu.

Naime, svako se makar jednom susreo sa organima reda, pa bilo to i obično legitimisanje i traženje lične karte na uvid.

Foto: Nova.rs

Sa policajcem nema rasprave, povišenog tona, nego se odgovara na pitanja koje nadležni postavlja. Ukoliko policajac utvrdi da nikada niste privođeni, a pogotovu osuđivani, on vam obično vrati ličnu kartu i izvini se na uznemiravanju.

Sa Interventnom jedinicom, stvari stoje i nešto „žešće“. Suočeni sa uličnim kriminalom, i u kontaktu sa najrazličitijim kriminalcima, početak svake njihove intervencije, ili provere, deluje kao da ste „terorista“. Mrki pogledi, čvrstina u glasu, vrlo često uz proveru i pretres, nešto je što je svakodnevno pri njihovoj intervenciji, pa makar to bila i obična provera lične karte. I to, potpuno razumljivo, imajući u vidu sa čime se sve oni susreću.

Međutim, u slučaju Čedomira Jovanovića reakcija policije bila je krajnje iznenađujuća. Iako je lider LDP razbio izlog restorana, ali i, prema rečima očevidca, vređao neke od zaposlenih, drao se na pripadnike policije da ugase svetla, pa i šutirao automobile, pristup policije izgledao je potpuno drugačiji u odnosu na ostale građane, pa se shodno tome postavilo pitanje i da li smo svi zaista jednaki pred zakonom.

Da je običan građanin na ulici, razbio izlog restorana, ne bi stigao da uradi sve ono što je uradio Jovanović, a da istog momenta ne bude uhapšen. Začuđujuće u čitavom slučaju jeste i to što je Jovanović, koji je, kako je sinoć rekao na N1, sav crn od udaraca, kao odbranu odlučio da primeni razbijanje izloga restorana brze hrane.

Po svemu sudeći, policajci Interventne jedinice, prema snimacima koji kruže društvenim mrežama, ponašali su se prema Jovanoviću i suviše blago. Odvraćali su ga da ne šutira automobil, dozvolili su da se dere na njih, umesto da su ga „spakovali“ u automobil i odvezli u policijsku stanicu, pa da tako razjasne šta se tačno dogodilo. Istine radi, Jovanović je nešto kasnije, kako je on rekao, otišao u policijsku stanicu i dao izjavu.

Policijska i tužilačka istraga, a pre svega snimci sa nadzornih kamera, pokazaće šta se tačno pre dve večeri dogodilo na Novom Beogradu. Iako se u Jovanovićevom ponašanju stiču obeležja nekih prekršaja, ako ne i krivičnih dela, poslednju reč ćesvakako imati tužilac, a moguće i sudija.

Naime, strogo laički gledano, kada je reč o Zakonu o javnom redu i miru, moguće da su načinjeni prekršaji, svađa, vika i buka na javnom mestu, nepristojno, drsko i bezobrazno ponašanje, vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča, nešto manje verovatno, ali ne i nemoguće, vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Što se krivičnog zakonika tiče, šutiranje vozila, ukoliko je bilo materijalne štete, moglo bi biti uništenje i oštećenje tuđe stvari, nasilničko ponašanje, gde spada i značajnije ugrožavanje spokojstva građana ili teže remećenje javnog reda i mira, a moguće i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, mada, realno, manje verovatno.

Čedomir Jovanović Foto: N1

Pa ipak, Jovanoviću je, razbijanje izloga bilo dozvoljeno, kao i šutiranje vozila i vika na policiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare