Foto:Nova.rs; Filip Krainčanić

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović poslednjih godina u javnosti se pojavljuje najčešće kao akter nekog fizičkog ili verbalnog obračuna. Od mlade nade srpske demokratije, borca za pravdu sa beogradskih ulica, jednog od najbližih saradnika premijera Zorana Đinđića, do fotografija na kojima reketom udara čoveka ili stolicom lomi izlog brze hrane. Ostaje da vidimo da li su baš sa lomljavom stakla kioska "Pončo" na Novom Beogradu u krhotine otišli i poslednji ostaci njegove političke karijere.

U poređenju sa ostalim srpskim političarima Čedomir Jovanović uvek je bio drugačiji.

Nije imao problem da direktno učestvuje u hapšenju Slobodana Miloševića, da uprkos bombardovanju javno kaže da Srbija treba da se učlani u NATO i da Kosovo više nije srpsko, da bez „ali“ govori da se u Srebrenici dogodio genocid… Od svega toga sklanjali su se glavni igrači u srpskoj politici, strahujući da bi to moglo da se odrazi na njihov politički rejting.

Politika, biznis, stranka

Kao student je predvodio proteste 1996/1997, potom se učlanio u Demokratsku stranku, čiji je bio i potpredsednik posle oktobarskih promena u Srbiji. Bio je šef poslaničke grupe DS-a u Skupštini, a posle ubistva Đinđića imenovan je za potpredsednika Vlade. Iz DS-a je izbačen posle sukoba sa vrhom stranke, na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, da bi potom osnovao i Liberalnu demokratsku partiju, u kojoj nije podneo ostavku ni posle niza loših rezultata na izborima.

Cedomir Jovanovic
Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/AS/BW

Njegovu karijeru obeležio je i niz uglavnom loših poslovnih poduhvata. U poslednjih 10 godina zvanično je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio vlasništvo u četiri firme. Neke njegove kompanije su likvidirane i otišle u stečaj, a lošeg vođenja nije pošteđena ni njegova partija, koja je već pet godina u blokadi zbog duga od oko 105 miliona dinara.

Sve to, međutim, kad je reč o Jovanoviću, poslednjih godina nije u fokusu. Politika ponajmanje.

U javnosti se pojavljuje uglavnom kao učesnik nekakvog incidenta – fizičkog ili verbalnog.

Tako je bilo i sinoć.

Odbrana ili…

Ispred kioska brze hrane “Pončo” na Novom Beogradu došlo je do sukoba između lidera LDP i grupe mladića, za koje je on kasnije rekao da su pripadnici navijačke grupe “Hijene”. Sukob je završen tako što je Jovanović stolicom razbio izlog, nakon čega je došla policija. Prema rečima očevidaca, Jovanović je i nakon incidenta sa lomljavom stakla, vikao, šutirao automobil koji je bio parkiran u blizini, a zatim i policijski auto.

Foto: Nova.rs

Jutro kasnije, za Nova S je rekao da se branio napada pripadnika navijačke grupe “Hijene”.

Na pitanje novinara šta se tačno desilo, Jovanović je rekao:

„Objavili ste. Vi ste sve napisali. Ma okej čoveče, vraćam se iz pekare, pravim deci doručak“, rekao je lider LDP i dodao:

„Slavio sam Zvezdinu titulu, eto to se desilo. Šta se desilo? Sačekali su me kreteni ovde, kao što to vrlo često vole da rade i neka mi ne dolaze pred kuću. Jel znate koji su to kreteni? To su oni kreteni pred kojima se svako pristojan u ovom gradu povlači. Ja ovde živim, ovde mi je porodica, oni to vrlo dobro znaju i neka mi se sklone sa puta“.

Branio se. Tako kaže…

Ali, to nije prvi put.

Napad reketom

Nedavno je Jovanović umesto stolicom mahao reketom i naneo telesne povrede vlasniku Fizio centra Žarku Ivkoviću, sa kojim firma njegove supruge Jelene Jovanović “Fud end fizio centar” ima spor oko poslovnog prostora.

Foto: Video Nova.rs

I tada je rekao da nije kriv i da je samo štitio svoju porodicu. Otkrio je i da je zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi mu objasnio pozadinu ovog sukoba.

„Isprovocirali su me, to je moja odgovornost, i onda sam obavestio i Vučića da slučajno neko ne pomisli da dok ovaj ne kaže da to držimo sa strane. Rekao sam mu da pusti da sve ide svojim putem, mada nije bilo ni razloga. On nije mogao da veruje, pa je pitao zašto, rekao sam mu kad je porodica u pitanju, nemoj ništa da me pitaš. To je neprihvatljivo, rekao mi je “znaš šta će da ti urade, likovaće”, ja sam rekao šta da radim, to je moj život“, rekao je Jovanović.

Duel sa Ražnatović

Dugo se prepričavala i rasprava Jovanovića i pevačice Svetlane Ražnatović u kojoj su jedno drugo optuživali da su imali veze sa ubistvom premijera Zorana Đinđića.

Čedomir Jovanović, Čeda Jovanović, Darija Kisić

„Ko je vadio Legiju iz zatvora, ja ili vi? Ko je nosio Dušanu Spasojeviću… Vodio ženu i dete u zatvor, u CZ, imam svedoke za to? Vi! Pa, dokažite vi meni ovo za šta ste me optužili! A držali ste me četiri meseca u zatvoru, sram vas bilo“, rekla je Ražnatović, nakon što je lider LDP pokazujući rukom na nju rekao “prijatelj nekog optuženog za ubistvo predsednika Vlade”.

Na kraju, logično je postaviti pitanje da li je ovo, zaista, život Čedomira Jovanovića? Sukob za sukobom, u kojem je kako kaže prinuđen da se brani. I da li, zapravo, gledamo njegov politički sunovrat.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare