Foto:privatna arhiva Dragan Todorović

Građevinski inspektor opštine Aranđelovac 6. avgusta ove godine doneo rešenje o zatvaranju gradilišta na objektu "Lovački dom" na vrhu Bukulje, ali radovi su nastavljeni, jer, kako tvrdi naš sagovornik Dragan Todorović, predsednik udruženja "Pavle Bakić", investitor "Bukovička banja Stublina" DOO Aranđelovac ima podršku lokalne SNS vlasti.

Lovački dom pre dogradnje, Foto:privatna arhiva Dragan Todorović

Građevinski inspektor Snežana Milivojević je 28. avgusta podnela Opštinskoj upravi opštine Aranđelovac izvršno rešenje o vraćanju objekta u prvobitno stanje, ali, kako tvrdi naš sagovornik – ni to nije vredelo.

„Iako nezakoniti radovi traju bez prekida niko ništa ne preduzima, jer investitor ima podršku lokalne SNS vlasti. Osim na planini Bukulja, isti investitor je, opet bez građevinske dozvole, porušio bazen u parku Bukovičke banje, sa skakaonicom, a na hotelu „Šumadija“ su porušili sve zidove ispod prozora u prizemlju, kao i ceo krov. Inače, i bazen i hotel „Šumadija“ su pod zaštitom zakona kao kulturna dobra, ali za lokalne kabadahije to nema nikakvog značaja“, rekao nam je Dragan Todorović.

Inače njegovo udruženje „Pavle Bakić“, 24. jula je i podnelo krivičnu prijavu za građenje bez građevinske dozvole. Potom je Osnovno javno tužilaštvo u Aranđelovcu obavestilo Todorovića da je i građevinski inspektor podneo krivičnu prijavu protiv investitora za bespravnu gradnju 7. avgusta i da su u toku „dokazne radnje“ protiv osumnjičene direktorke „Bukovičke banje Stublina“ DOO, Verice Milojević.

Dragan Todorović Foto:privatna arhiva

„Oni sve to rade uz podršku opštine, ćute, ne izjašnjavaju se, toliko je to očigledno i bahato. Opštinska inspektorka je poslala rešenje načelniku uprave, Negoslavu Petronijeviću, a on nije uradio ništa, investitor je nastavio sa nelegalnom radnjom. Nisu preduzeli ništa da primene rešenje opštinskog inspektora da vrate to u prvobitno stanje kako je rečeno da se uradi. To su sve proširivali, upropastili, sagradili nov objekat, napravili katastrofu. Oni ne poštuju ni tradiciju, ni kulturu, a da ne pričamo o zakonu“, kaže Todorović i nadovezuje se pričom i o nelegalnom rudarenju koje se sprovodi u Aranđelovcu, jer je mermer eksploatisan i bez upotrebnih dozvola.

„Sto godina na Venčacu je postojao jedan rudnik mermera, nije se videla nijedna belina, rupa se nijedna nije videla, a onda su u zadnjih deset godina napali Venčac toliko da su mu smanjili vrh za desetak metara. Sa svih strana ga napadaju, grade nove podloge za puteve… Ali eto, borimo se kako možemo. Imamo na jednoj strani divlju gradnju, a onda divlje rudarenje. Aranđelovac je nadomak Beograda, a sve je divlje, samo kopaju, pitam se šta ćemo da ostavimo potomstvu jer uništavaju šumadijsku lepotu“, kaže Todorović.

Motel „Lovački dom“ na vrhu Bukulje, koji je izgradilo Turističko društvo „Fruška gora“ iz Novog Sada 1937. godine, je dograđen metalom i staklom, a zatvorena je i terasa, tako da je objekat totalno promenio nekadašnji izgled. Motel je promenio i naziv u Restoran „Bukulja“, ali i svojinu. Naime, korisnik objekta do skoro je bilo JP „Srbijašume“ Beograd, a sad je u katastru kao vlasnik upisana „Stublina“ DOO iz Stojnika.

„Zašto se JP „Srbijašume“ Beograd odrekla vlasništva na objektu dok traju nezakoniti radovi – pitanje je na koje još uvek nema odgovora“, pita se Todorović.

Tim povodom, kontaktirali smo Negoslava Petronijevića, načelnika uprave, koji nam je rekao da je naš sagovornik Todorović – maliciozan.

„Nije istina, stala je gradnja, nema tu nikakve podrške vlasti, to je budalaština. A to što je Todorović maliciozan je druga stvar“, rekao je Negoslav.

Na njegov komentar Dragan Todorović odgovara da to nije tačno i da su gradili sve dok nisu završili objekat na vrhu Bukulje o čemu svedoče fotografije i dokumenta koja su priložena u sklopu teksta.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare