Čedomir Kokanović
Čedomir Kokanović. Foto: Nova.rs

Advokat Čedomir Kokanović danas je tokom suđenja iščupao i odneo monitor Disciplinskog suda Advokatske komore Beograd, koji je bio spojen sa kompjuterom na kojem se vodio zapisnik u disciplinskom postupku protiv njega. Prema navodima iz AKB, Kokanović se prethodno nepristojno ponašao, psovao je, odbijao da napusti prostorije Disciplinskog suda, a potom je ustao, iščupao kablove i odneo monitor.

Disciplinski sud je sačinio službenu belešku i uputio je Upravnom odboru AKB, a o svemu je obaveštena i policija koja je izašla na lice mesta. Mediji su ranije pisali da je Kokanović učestvovao u tuči na jednoj ranijoj sednici skupštine AKB, a pre današnjeg incidenta, on je napao i disciplinskog tužioca.

U AKB navode da se protiv Kokanovića vodi desetak krivičnih postupaka zbog uvreda kolega, a Ministarstvo pravde je protiv njega podnelo nekoliko krivičnih prijava zbog navodnih falsifikata službenih isprava.

Povodom današnjeg suđenja oglasio se i advokat Čedomir Kokanović, koji je demantovao pisanje medija.

„Preneta agencijska vest je malo čudna i sumnjam u autentičnost izvora. Ja jesam protestvovao protiv pravnog nasilja koje je nada mnom pokušalo da sprovede Veće Disciplinskog suda komore, ali nije bilo čupanja monitora. Isti sam otkačio od kablova, čemu se niko od prisutnih nije protivio i kasnije sam ga uredno vratio i povezao na struju. Nikakvog psovanja i nepristojnosti nije bilo. U Advokatskoj komori Beograda postoje interna trvenja i disciplinski mehanizam se zloupotrebljava za obračun sa političkim protivnicima. Predmet ovakvih montiranih postupaka sam najčešće ja, jer javno otkrivam zloupotrebe i malverzacije u advokatskim komorama Beograda i Srbije“, rekao je Kokanović.

Kokanovič je jedan od glavnih organizatora protesta, uz podršku pojedinih članova Upravnog odbora AKB, tokom kojih traže da se povuče iz procedure Nacrt Zakona o parničnom  postupku.

Oni te proteste organizuju i pored toga što su predstavnici Advokatske komore Srbije početkom juna meseca potpisali sa ministarkom pravde Majom Popović sporazum u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku, kojim je predviđeno da se izbrišu sporne odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa smatra povučenim.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema prethodnom nacrtu, građani bi automatski izgubili spor ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za tužbu koju podnose ili ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za odgovor na tužbu protiv njih. Dogovoreno je i da će sastav Radne grupe za izradu tog zakona biti dopunjen predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe.

Prema pisanju Bete, Udruženje sudija i tužilaca Srbije kritikovalo je postignuti sporazum i pozvalo predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović da “momentalno” povuče sve sudije iz Radne grupe.

Advokatska komora Vojvodine (AKV) je kritikovala takav stav Udruženja sudija i tužilaca Srbije i navela da je sudijama prethodni nacrt odgovarao jer bi bili rasterećeniji, pošto bi se predmeti automatski odbacivali ili presuđivali u slučaju neplaćanja takse. “Ali, nije sud tu suda radi, nego građana radi”, poručili su iz AKV.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare