Dario Hajrić / Foto: Printscreen N1

Sociolog Dario Hajrić izjavio je za N1 da je veliko pitanje da li bi slučaj prebijanja mladića u Novom Sadu bio aktivno rešavan da snimak tog incidenta nije došao do javnosti. Istakao je da javnost ima pravo da komentariše rad policije, i da u ovom slučaju ima dobar razlog za to. Istovremeno je upozorio i da je osećaj nekažnjivosti taj koji ohrabruje ovakvo nasilničko ponašanje.

Hajrić je u Novom danu TV N1 podsetio da se prebijanje mladića u Novom Sadu desilo pre dvadesetak dana, a da je policija tek juče izašla sa fotografijom osumnjičenog i tražila od građana da dostave podatke ako znaju nešto o toj osobi.

„Postavlja se pitanje šta je tačno urađeno u tih dvadesetak dana, tu informaciju nismo dobili od policije. Veliko je pitanje da li bi taj slučaj bio akativno rešavan da nije došao do javnosti. Siguran sam da je policija papirološki formirala slučaj, ali što se tiče potrage, prilično je interesantno da nismo imali nikakve informacije u medijima, iako imamo opasnu i potencijalno naoružanu osobu na slobodi“, upozorio je.

Ocenio je i da je snimak incidenta s dobrim razlogom izazvao uznemirenje javnosti zato što je brutalniji od svega na šta smo navikli, iako, kako je rekao, svakodnevno gledamo nasilje u medijima.

Ivan Kontić Foto: MUP

Osvrćući se na izjavu direktora policija Vladimira Rebića koji je rekao da se u vezi sa ovim slučajem vodi politička hajka na policiju, Hajrić je istakao da javnost ima pravo da komentariše rad policije koja za 20 dana nije uspela da uhvati osumnjičenog, niti da saopšti šta su uspeli da urade do sada.

„Policija je bila dužna da nas blagovremeno obavesti, da zatraži ranije informacije. Policija ne može više da se kocka sa svojom reputacijom (…) To što Rebić pokušava da ovo prebaci na politički teren je smešno, niko pre njega nije politizovao stvar, upravo on to radi“, poručio je Hajrić.

Podsetio je i da je policija bila vrlo efikasna kada je pre tri meseca kada je hapsila demonstrante, a da u vezi sa nasilnikom iz Novog Sada ne znamo ni da li je raspisana Interpolova poternica za njim, buduči da je „dosad mogao da završi u Australiji“.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Upitan šta je to što ohrabruje ovakvo nasilničko ponašanje, Hajrić je ocenio da je to osećaj nekažnjivosti. Mišljenja je da umesto debate o visini zaprećenih kazni, potrebno stvoriti utisak kod kriminalaca da će biti uhvaćeni i procesuirani.

„Često imate situaciju da osumnjičeni pobegne negde i traže ga godinama, ili da se sudski proces oteže godinama. Imali smo situaciju da obezbeđenje splava ubije čoveka, pa su tri godine razvlačili taj slučaj“, istakao je Hajrić.

Hajrić je kazao i da ne bi krivio neposredne očevice incidenta u Novom Sadu, jer nije siguran da bi iko od njih mogao da savlada napadača, i da je najbolje što su mogli da urade to da obaveste policiju. Pravo pitanje je, prema njegovim rečima, to koliko je policiji bilo potrebno da stigne na lice mesta, budući da se prebijanje dogodilo u centru Novog Sada.

Hajrić je upozorio da je sfera politike ogroman generator nasilja i primarni krivac za stanje u društvu, jer neodgovorno koristi ogroman medijski prostor koji ima da „na neki način normira takav jezik i takve postupke“.

Podsećanja radi, na društvenim mrežama se u petak uveče pojavio stravičan snimak, na kome se vidi kako mladić brutalno tuče drugog muškarca, a potom mu, dok leži u besvesnom stanju na zemlji, lomi ruke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da intenzivno traga za Ivanom Kontićem (30), osumnjičenim za prebijanje.

N1 saznaje da je Kontić član obezbeđenja kladionica MaxBet, kao i poslovni partner vlasnika tih kladionica. Kako N1 saznaje i pretučeni je bio uključen u obezbeđivanje tih objekata, a motiv za prebijanje su navodno neraščišćeni poslovni odnosi.

Direktor policije Vladimir Rebić je izjavio da su lekari obavestili novosadsku policiju o prebijanju 24. avgusta. Načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić je izjavio da policija od tad radi na rasvetljavanju slučaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar