Građani pobedili Dolovac: Bez hitnog glasanja u Skupštini

Hronika 07. jul. 202114:15 > 14:17
Podeli:
Zagoraka Dolovac, stop znak
Foto: Vesna Lalić/Shutterstock

Na dnevnom redu današnjeg sedmog vanrednog zasedanja Narodne skupštine nije se našao predlog Vlade da se po hitnom postupku, Zagorka Dolovac izabere po treći put za republičkog tužioca, iako joj aktuelni mandat ističe tek u decembru. Ubrzanom izboru Dolovac u Skupštini usprotivilo se Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) koje je na portalu grupe građana “Kreni promeni”pokrenulo potpisivanje peticije pod nazivom “STOP hitnom izboru Dolovac”, a koju je za samo nedelju dana potpisalo više od 25.000 ljudi.

Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavšten izvor iz pravosuđa, Dolovac se nije našla na dnevnom redu upravo zbog peticije koja je pokrenuta, ali i odjeka koji je izazvala u javnosti.

Pročitajte još:

“Da će se podići tolika prašina, niko iz Vlade nije očekivao, a kamoli da će građani u tolikom broju potpisivati peticiju protiv Dolovac. Zbog toga je njen „izbor po hitnom postupku“ uklonjen sa dnevnog reda, iako je bio planiran upravo za današnju sednicu”, kaže naš sagovornik.

On dodaje da javnost treba da nastavi budno da prati izbor Dolovac, jer nije isključeno da će se pred poslanicima u nekom trenutku, opet vanredno naći njeno imenovanje.

„Pokušaj hitnog i prevremenog izglasavanja sigurno je imao „opravdani“ razlog,pa je malo verovatno da će Vlada od svog predloga olako odustati“, dodaje naš sagovornik.

Podsećamo, Vlada je poslala Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog o hitnom izboru Zagorke Dolovac kako bi blagovremeno izvršio izbor Republičkog javnog tužioca i sprečile štetne posledice.

Pročitajte još:

“Glasanjem u letnjim mesecima zapravo se pokušava prošvercovati izbor za jednu od najbitnijih državnih funkcija kada je javnost uspavana. Naglašavamo da je cela procedura izbora sprovedena netransparentno. A posebnu zabrinutost izražavamo činjenicom da se na ovu funkciju nalazi osoba koja je već birana dva mandata od 2009. godine. Novim (trećim) izborom jedna osoba će se nalaziti na funkciji 18 godina”, saopštio je ranije UZUZ.

 

Komentari

Vaš komentar