Foto: Vesna Lalić

Iako mandat republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac ističe tek u decembru ove godine, predlog odluke o izboru za tu poziciju stigao je u Skupštinu Srbije, a predloženo je da se ona izabere po hitnom postupku, pre letnje pauze, što mnogi tumače kao pokušaje da se ovaj izbor odradi formalno po pravilima, ali bez velike pompe.

Aktuelna republička tužiteljka je jedini kandidat za tu funkciju iako su, podsećanja radi, svoje prijave poslali i drugi ali pošto nisu ispunili uslove potrebne za kandidaturu, one su odbijene ili su ih sami povlačili. Odmah je bilo jasno da će Dolovac ostati usamljena na listi kandidata, pa čak i pre nego što su se drugi prijavili, kako sam proces izbora ne bi bio sumnjiv javnosti.

Sada su odbornici u Skupštini Srbije dobili predlog da se njen reizbor okonča po hitnom postupku, uprkos tome što baš i nije uobičajeno da se republički javni tužilac bira „na brzinu“, već se po hitnom postupku rešavaju uglavnom izmene raznih zakona i propisa.

„Hitan postupak za donošenje ove odluke predlaže se s obzirom na to da je neophodno da se blagovremeno izvrši izbor republičkog javnog tužioca i spreče štetne posledice po rad RJT“, piše u predlogu o izboru republičkog javnog tužioca.

Plan je, prema nezvaničnim saznanjima naše redakcije, da se Dolovac izabere i udobno smesti u tužilačku fotelju pre letnjeg odmora.

Da je ovaj potez i te kako sumnjiv i teško objašnjiv, dodatno podgreva informacija da Dolovac na sadašnjoj poziciji može ostati do decembra ove godine, te nije jasno zašto bi se uopšte žurilo, a teško je poverovati da poslanici nemaju drugog posla, važnijeg i hitnijeg od ionako formalnog izbora za republičkog javnog tužioca.

Kako bi čekanje decembra, kada joj ističe drugi po redu mandat, negativno uticalo na rad RJT, takođe nije najjasnije.

Foto: Vesna Lalić

 

A da je izbor samo formalan više puta se dokazalo otkako su izbori raspisani. Najpre sa prijavljivanjem drugih kandidata koji očigledno nisu ispunjavali uslove za te pozicije i teško je verovati da sami to nisu znali pre podnošenja prijave, a zatim i prezentacijom programa koji je Dolovac održala u okviru propisane izborne procedure, pred stručnom komisijom, ali u tajnosti. Iako u svemu tome na prvi pogled ne bi trebalo da bude ničeg spornog, činjenica da je prezentacija zakazana, a potom i održana bez adekvatne najave, na brzinu i daleko od očiju stručne, ali i laičke javnosti, izazvalo je sumnje kod dela javnosti.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare