Građani besni: Više od 22.000 ljudi protiv izbora Dolovac

Podeli:
Zagoraka Dolovac, stop znak
Foto: Vesna Lalić/Shutterstock

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti nedavno je pokrenulo peticiju protiv hitnog reizbora republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, koju je dosad potpisalo više od 22.000 ljudi. Dolovac se na funkciji nalazi više od 10 godina, a ujedno je i jedini kandidat koji je zadovoljio uslove za predstojeće izbore. Ipak i pored volje vlasti da Dolovac ponovo bude izabrana, veliki broj građana protivi se ovakvom postupku.

Državno veće tužilaca (DVT) nedavno je utvrdilo konačnu listu kandidata i donelo odluku da Vladi Republike Srbije predloži jednog kandidata za Republičkog javnog tužioca, i to aktuelnu republičku tužiteljku. Predlog odluke o izboru Dolovac stigao je prošle nedelje u Skupštinu, a predloženo je da se ona izabere po hitnom postupku.

Pročitajte još:

Buru oko hitnog izbora izazvala je činjenica da Dolovac mandat ističe tek u decembru, a izvori portala Nova.rs iz pravosuđa tvrde da je reč o nameri da ovaj izbor prođe bez većih potresa. Naime, radi se o tome da se Dolovac skraćuje mandat, kako bi izbori prošli tokom letnje pauze i bez „velikih potresa“.

Ipak, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti raspisalo je peticiju „Stop hitnom izboru Zagorke Dolovac“, koju je dosad potpisalo više desetina hiljada građana. Broj potpisnika svakog dana raste, tako da je dostigao brojku od više od 22.000.

Podsetimo, na konkurs o izboru republičkog javnog tužioca prijavila su se četiri kandidata – jedna prijava je povučena, dve su odbijene i u igri za tu poziciju ostala je samo Dolovac.

Inače, Dolovac je na mesto Republičke javne tužiteljke izabrana 2009. godine, stupila je na tu funkciju 01.01.2010. godine, a zatim je na istu reizabrana 2015. godine. Njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, ‘’Helikoptera’’, slučaj pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnoge druge, čiji epilog javnost Srbije još uvek nije dočekala.

Foto: Vesna Lalić

Ono što se njoj najviše zamera jeste njeno upadljivo ćutanje o važnim društvenim temema, sa pozicije sa koje nikako ne bi smela da ćuti, pa se postavlja pitanje da li je tim ćutanjem anestezirala javnotužilačku organizaciju, čime je istu izolovala, pre svega od građana, koji sa pravom očekuju odgovore na mnoga pitanja, kao i jednu snažnu i odlučnu reakciju Republičkog javnog tužioca.

Ocenjena sa „naročito se ističe“

Podsetimo, Dolovac je od strane Komisije za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata iz RJT ocenjena sa „naročito se ističe“.

„Zagorka Dolovac od strane Komisije za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata iz Republičkog javnog tužilaštva, vrednovana je ocenom ‘naročito se ističe’ – 50 bodova, a Komisija za sastavljenje i vrednovanje pisanog testa i vrednovanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, ocenila je program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva konačnom ocenom 20 bodova, što ukupno iznosi 70 bodova“, navodi se u Predlogu odluke o izboru republičkog javnog tužioca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar