Foto: Vesna Lalić

Predlog odluke o izboru Zagorke Dolovac za republičkog javnog tužioca stigao je u Skupštinu, a predloženo je da se ona izabere po hitnom postupku. Kako se navodi u obrazloženju, Dolovac je od strane Komisije za ocenu stručnosti i osposobljenosti vrednovana ocenom "naročito se ističe".

U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca, a jedini kandidat za tu funkciju je Zagorka Dolovac, aktuelna republička javna tužiteljka.

U obrazloženju se navodi da je sproveden postupak utvrđivanja stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata, te da je Komisija utvrdila blagovremenost i potpunost datih prijava. Kako se dodaje, kandidat za izbor republičkog javnog tužioca predstavio je program i unapređenje rada Republičkog javnog tužilaštva (RJT) u vezi sa organizacijom i obavljanjem poslova tužilačke uprave i radom u RJT, načinom vršenja nadzora i predstavljanjem RJT.

U Predlogu odluke piše i da je utvrđena rang lista kandidata, a na njoj se nalazi samo jedno ime – Zagorka Dolovac.

„Zagorka Dolovac od strane Komisije za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata iz Republičkog javnog tužilaštva, vrednovana je ocenom ‘naročito se ističe’ – 50 bodova, a Komisija za sastavljenje i vrednovanje pisanog testa i vrednovanje programa organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva, ocenila je program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva konačnom ocenom 20 bodova, što ukupno iznosi 70 bodova“, navodi se u tom dokumentu.

U priloženoj biografiji između ostalog piše da je obavljajući funkciju republičkog javnog tužilaštva Dolovac „uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje i jačanje kapaciteta javnog tužilaštva, unapređenje njegovog postupanja i saradnju sa drugim organima, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima u borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanju krivičnih dela“.

Kao razlog za izbor Dolovac po hitnom postupku, navodi se da je to predložilo Državno veće tužilaca.

„Hitan postupak za donošenje ove odluke predlaže se s obzirom na to da je neophodno da se blagovremeno izvrši izbor republičkog javnog tužioca i spreče štetne posledice po rad RJT“, piše u predlogu o izboru republičkog javnog tužioca.

Na konkurs o izboru republičkog javnog tužioca prijavila su se četiri kandidata – jedna prijava je povučena, dve su odbijene i u igri za tu poziciju ostala je samo Dolovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare