Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Prištinski Osnovni sud osudio je danas na 20 godina zatvora Gorana Stanišića zbog navodnog ratnog zločina u selima Slovinje i Trbovce kod Lipljana, aprila 1999. godine.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Stanišić je osuđen bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka.

Time je, navodi se, prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi.

Dodaje se da su današnjom odlukom suda, Stanišiću povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku.

Iz Kancelarije napominju da je ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja, činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije.

Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje kao izvšilac.

Advokat koga je nagažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu Apelacionom sudu Privremenih institucija samouprave na ovu prvostepenu presudu.

Pročitajte još:

„Ponovo se pokazalo da Srbi ne mogu računati na pravo na pravično suđenje, jer u sudskim većima sude isključivo Albanci od trenutka kada je misija Euleks završila svoj izvršni mandat u pravosuđu na prostoru KiM“, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Tako se, napominju, svi Srbi koji su uhapšeni pod optužbom za navodno izvršene ratne zločine nad Abancima tokom sukoba 1999. godine redovno osuđuju kao krivci na višegodišnje kazne, s jasnom namerom da se napravi veštački balans u odnosu na zločine tzv. OVK i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine protiv Srba.

Presudu Stanišiću objavio je danas predsednik veća, sudija Valjon Kurtaj.

Prema optužnici, koju je podiglo Specijalno tužilaštvo u Prištini, „optuženi Goran Stanišić, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, aprila 1999. godine, u selima Slovinje i Trbovac, u saradnji sa drugim pripadnicima jedinice, učestvovao je u proterivanju Albanaca, civilnog stanovništva i u izvršenju ubistava i drugih nezakonitih radnji“, prenose mediji u Prištini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)