Suzavac, udarci pendreka i razbijene glave građana obeležili su prošlogodišnje julske protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu, a za koje policijski službenici još uvek nisu odgovorali, jer ih je nemoguće identifikovati, dok snimaka sa nadzornih kamera u gradu maltene da nema.

Tokom jula prošle godine u Srbiji su održani protesti nezadovoljnih građana povodom pooštravanja mera u cilju suzbijanja koronavirusa.

Građani su izašli na ulice, a tokom protesta ubrzo su izbili neredi i angažovan je veliki broj policijskih snaga, a krv, suzavac i pendreci postali su simbol višednevnih protesta.

Pročitajte još:

Beogradski centar za ljudska prava danas je objavio izveštaj o epilogu slučajeva prebijanja građana Srbije od strane policajaca, za koje još uvek niko nije odgovarao. Dok je u pojedinim slučajevima bilo nemoguće identifikovati policajce, kako tvrde nadležni organi, u drugim su snimci sa nadzornih kamera preuzeti suviše kasno.

Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava za Nova.rs kaže da su pružili neophodnu pomoć brojnim građanima i podneli čak 32 krivične prijave, dok je još 11 podnetih samoinicijativno.

“Sa 18 žrtava smo uspeli da stupimo u kontakt, obezbedili smo im preglede, advokate, a za neke žrtve smo išli i da ukažemo da postoje kamere pomoću kojih bi mogli da se identifikuju policijski službenici. Ipak, epilog je takav da u beogradskim tužilaštvima nemamo nikakvog uspeha, odnosno niko nije identifikovan. U većini slučajeva, Sektor unutrašnje kontrole (SUK) policije tvrdio je da je nemoguće identifikovati službenike, jer su nosili maske”, kaže Ilić.

Foto: Medija centar Beograd

Ističe da je veliki broj policajaca ispitan, tvrdili su da su bili profesionalni i da oni nisu na snimcima koji su tih dana kružili društvenim mrežama, ali i da ne mogu da kažu ko jeste.

“Sa druge strane, tužilaštvo nije pokazalo incijativu i oslanjalo se jedino na SUK. U dosta slučajeva nisu organizavali prepoznavanje, iako su postojali uslovi. Ne treba zanemariti ni da je SUK snimke sa kamera sakupljao sa velikim zakašnjenem. Tako je bilo i kod “Mek Donaldsa” u Bulevaru kralja Aleksandra, gde su po snimke otišli mesec dana kasnije, iako se isti čuvaju 15 dana”, ističe Ilić i dodaje:

Pročitajte još:

“Imali smo i dva slučajeva gde su kamere bile uperene u mesta događaja, i to je reč o tkz. “pametnim kamerama”, gde se na kraju ispostavilo da one ne rade”, navodi on.

U izveštaju se navodi i da su žrtve, odnosno prebijeni građani čije slučajeve prate, saslušani tek februara ove godine, sedam meseci nakon protesta.

Ilić podseća i na slučaj stravičnog prebijanja mladića na Terazijama, kojeg su pretukli pripadnici policije, a potom su ga, dok je ležao u besvesnom stanju, preneli s puta na trotoar.

“Nakon prvog snimka, pojavio se još jedan iz drugog ugla. Vidi se kako policajci prilaze žrtvi i vidi se da je čovek izgubio svest. Potom dolaze policijska vozila, izlaze žandarmi i sklanjaju ga na trotoar. Trojica policaja ispričala su SUK-u da je lice bilo svesno i komunikativno, pitali ga da li ima povrede, na šta je on odgovorio da nema. Oni su konstatovali da nema povreda i otišli, što je jedan apsurd”, dodaje Ilić.

Vojislav Milovančević
Vojislav Milovančević, novinar Nova.rs Foto: Jovana Šesterikov

Tokom izveštavanja o protestima prebijeno je i nekoliko medijskih radnika, među kojima je i novinar portala Nova.rs Vojislav Milovančević i reporter agencije Beta Žikica Stevanović.

Stevanović za Nova.rs ističe da se u njegovom slučaju, takođe, ništa ne dešava.

“Nakon saslušanja marta ove godine, nisu me zvali, niti kontaktirali, tako da nema dešavanja. Godinu dana ranije dao sam izjavu i policiji, tražio sam potom uvid u predmet i video da je SUK nekoliko puta pokretao postupak, ali da nijedan nije završen. Očigledno ne postoji politička volja da se reši”, kaže Stevanović i dodaje:

“Moj slučaj je identičan kao i prebijanje Andreja Vučića i brata Siniše Malog pre nekoliko godina, samo što je taj postupak odmah rešen. Tu je očigledno postojala politička volja”, kaže Stevanović.

Dodaje i da u njegovom slučaju nema pomaka očigledno iz razloga kako se ne bi urušila slika, koja je u javnosti predstavljena, a to je da policija nije upotrebila prekomernu silu, iako je bilo drugačije.

Zaštitnik građana okončao osam predmeta

Epilog sa protesta, kako dalje ističe za naš portal Vladica Ilić, dobio je jedino slučaj prebijanja dečaka u Novom Sadu. Identifikovano je troje službenika MUP, dok je jedan od njih suspendovan. Sa druge strane, Zaštitnik građana okončao je tek osam predmeta slučajeva policijske brutalnosti tokom julskih protesta.

Podsetimo, iako su se visoki funkcioneri MUP ograđivali od toga da je policija upotrebila prekomernu silu na protestima, snimci i fotografije na društvenim mrežama nesumnjivo su to demantovali.

Bonus video: Demonstranti upadaju u Skupštinu policija reaguje

Bonus video: Suzavac i šok bombe pred Skupštinom Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare