Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) najoštrije osuđuje policijsku brutalnost i zahteva hitnu istragu reakcije policije prema demonstrantima koji su se sinoć okupili u centru Beograda, saopštila je ova organizacija.

Građani imaju pravo da mirno izraze nezadovoljstvo zbog načina na koji se država bori sa pandemijom kovid-19, a vlast treba da prestane sa podsticanjem društvene polarizacije, koja preti da se pretvori u permanentno stanje nasilja na ulicama.

BCBP zahteva da tužilaštvo pokrene postupak u vezi sa prekomernom primenom sile policije i traži odgovore na pitanja zašto je tukla ljude koji mirno sede na klupama ili već uhapšeni leže na trotoarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da oformi poseban tim ljudi koji će da potpuno nezavisno i samostalno da ispita postupanje policijskih službenika tokom protesta ispred Skupštine.

Zaštitnik građana mora odmah da izvrši postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti postupanja Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno pripadnika jedinica policije koje su primenjivala ovlašćenja tokom protesta ispred Skupštine.

Nacionalni mehanizam za prevenciju torture treba da izvrši posete policijskih stanica u Beogradu u najkraćem roku i oceni postupanje policijskih službenika prema osobama koji su sinoć lišeni slobode tokom protesta ispred Skupštine.

Oni koji su noćas izdali naređenje da policija upotrebi silu nad građanima opasno zloupotrebljavaju trenutak u kome se zemlja nalazi i policijske službenike koriste za odbranu režima, umesto da im dozvole da budu branioci zakona i ustavnog poretka.

Kada su ozbiljno ugroženi politički život, demokratija, kritičko mišljenje i institucije, debata se premešta na ulicu. BCBP podržava pravo građana da se mirno bore za svoja prava, za povratak poverenja u institucije i za očuvanje demokratije, a policiju poziva da tokom narednih skupova deluje isključivo u skladu sa ustavom i zakonom. Svaki drugi scenario ce neminovno Srbiju uvesti u spiralu nasilja sa nesagledivim posledicama.

Organizacije civilnog društva će obavestiti Evropski Komitet za prevenciju torture i nehumanog i degradirajućeg tretmana ili kažnjavanja o postupanju policije tokom protesta ispred Skupštine, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar