Foto: Arhiva/Printscreen/Twitter

Na današnji dan obeležava se Međunarodni dan borbe protiv policijske brutalnosti, a tokom prethodne 2020. godine građani Srbije osetili su u nekoliko navrata kako to izgleda na delu. Suzavac i udarce pendreka pretrpeli su na svojoj koži brojni građani, tokom julskih protesta ispred Narodne skupštine, a iako su se tada visoki funkcioneri MUP ograđivali od toga da je policija upotrebila prekomernu silu, snimci i fotografije na društvenim mrežama nesumnjivo su to demantovali.

Tokom jula prošle godine u Srbiji su održani protesti nezadovoljnih građana povodom pooštravanja mera u cilju suzbijanja koronavirusa, što je izazvalo bunt među građanima. Građani su izašli na ulice, a tokom protesta ubrzo su izbili i neredi. Angažovan je veliki broj policijskih snaga, a krv, suzavac i pendreci postali su simbol protesta.

Pročitajte još:

Sem demonstranata, koji su, kako je to naknadno utvrđeno, namenski ubačeni kako bi kompromitovali proteste, na udaru policijskih pendreka našli su se brojni nedužni građani, ali i novinari.

Iako se policija ograđivala od toga da je došlo do prekomerne upotrebe sile, ubrzo su osvanuli video-snimci i fotografije koje su pokazivale drugačije.

Jedan od snimaka koji je ubrzo postao viralan nastao je nakon prve noći proteste. Dok se direktor policije Vladimir Rebić pravdao da se „policija sve vreme suzdržavala“, isplivao je u javnosti video-zapis na kome se vidi kako trojica muškaraca sede na klupi u Pionirskom parku.

Njima je iznenada prišao jedan, a potom još trojica policajaca, koji su besomučno počeli da ih tuku pendrecima, iako je jedan od mladića koji su sedeli na klupi odmah podigao ruke, kako bi im stavio do znanja da ih neće napasti. Ovaj snimak izazvao je revolt među građanima koji su optužili policiju da je bila spremna da ode toliko daleko i bije sopstvene građane koji nisu divljali po ulicama, već samo mirno sedeli.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nedugo nakon ovog, osvanuo je video snimak napravljen 8. jula u Novom Sadu, kada je kroz centar tog grada, gde je u toku bio protest i sukob sa policijom, prolazio mladić sa biciklom.

Foto: Printscreen/Twittergaz

Pripadnici policije su nasrnuli na njega, a jedan od pripadnika službe ga je potom “šutirao dok je mladić nemoćan ležao na zemlji“. Ubrzo je ustanovljeno i da je reč o mladiću s autizmom, a javnost je bila zgrožena postupkom čuvara javnog reda i mira.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Fotografija policijske brutalnosti je bilo mnogo, a javnost je ostala nema i na video na kome se vidi kako 20 policajaca tuče mladića koji nepomično leži na Terazijama.

Na snimku se jasno vidi kako među oblacima suzavca, pripadnici Žandarmerije jure demonstrante Terazijama u pravcu Ulice Dragoslava Jovanovića.

Na kolovozu se vidi jedan mlađi muškarac kako leži i kako se na njega u trku najpre obrušavaju dvojica žandarma, a potom i čitav kordon.

Nesrećni mladić je pokušavao da se zaštiti od brojnih udaraca koje mu je dvadesetak specijalaca zadalo pendrecima i ali i šutirajući ga nogama, da bi ga nakon toga nasilnički podigli i bacili na trotoar, gde su ga uhapsili.

Podsetimo, na današnji dan se obeležava Međunarodni dan borbe protiv policijske brutalnosti. Ovaj dan nastao je kao reakcija na događaj koji se dogodio u Švajcarskoj, kada je tamošnja policija pretukla dvoje dece, starosti 11 i 12 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar