Zoran Jakčić Foto: LaRepublica.pe/KRIK

Zoran Jakšić, jedan od vođa klana "Amerika", koji je u Peruu osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina, opet je skovao plan za bekstvo iz zatvora, ali kao i prethodnih nebrojano puta, uspele su da ga u tome osujete i premeste u drugi, strogo čuvani zatvor.

Peruanske vlasti reagovale su munjevito nakon što su dobili informaciju da drugi čovek klana „Amerika“ ponovo planira da pobegne, te su ga uz velike mere bezbednosti prebacili u strogo čuvani zatvor u vojnoj bazi Kalao, preneli su tamošnji mediji pre nekoliko dana. Jakšić, inače usko povezan sa meksičkim kartelom „Sinaloa“, osuđen je u februaru ove godine u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca narkotika.

Njemu je godinu dana ranije ukinuta presuda a suđenje ponovljeno, a 2018. godine se sumnjičio i da je zajedno sa članovima Sinaloa kartela finansirao kopanje tunela za bekstvo iz zatvora.

Krajem prošle godine, peruanska policija otkrila je tunel dug 200 metara, u blizini zatvora „Kastro“, a tada je policija takođe dobila informaciju da Jakšić planira bekstvo.

Kako je pisao KRIK, Jakšić je 2018. godine finansirao kopanje podzemnog tunela kojim je trebalo da pobegne iz zatvora.

Bekstvo je planirao sa još jednim zatvorenikom, a tunel gradio zajedno sa Sinaloa kartelom.

Tunel koji je policija tada otkrila nije bio završen, a trebalo je da spoji jednu kuću blizu zatvora i zatvorsku kuhinju, ali je kopanje zaustavljeno pošto je Jakšić prebačen u drugi zatvor.

Zoran Jakšić Foto:Peru Police

Drugi čovek klana „Amerika“ premešten je nakon što je policija otkrila da planira da pobegne početkom 2019. godine.

Policija je pronašla tunel i utvrdila da je glavni finansijer njegove izgradnje upravo Jakšić, koji se nije sam upustio u ovaj nesvakidašnji poduhvat. Tunel je gradio u saradnji sa jednom od najmoćnijih meksičkih kriminalnih organizacija Sinaloa kartelom. Zanimljivo je da je vođa ovog kartela Hoakin Guzman poznatiji kao El Čapo upravo pomoću iskopanog tunela uspeo da pobegne iz zatvora u Meksiku 2015. godine.

Sa Jakšićem je kroz tunel trebalo da pobegne i jedan Meksikanac, a Sinaloa kartel angažovao je ljude iz Meksika, Kolumbije i Venecuele da kopaju tunel, saopštila je tada peruanska policija, a preneo KRIK.

U to vreme Jakšić se nalazio u zatvoru Migel Kastro Kastro u Limi, glavnom gradu Perua.

Služio je kaznu od 25 godina zatvora jer je organizovao šverc velike količine kokaina koju je nabavljao od „Golondrinasa“ („Lastavica“) – lokalnih trgovaca drogom.

Nakon što je otkriveno da planira bekstvo početkom 2019. godine, Jakšić je prebačen u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem Piedras Gordas.

„U februaru 2019, najverovatnije kad je shvatio da neće moći da iskoristi tunel, Srbin je pokušao da pobegne kad su ga stražari sprovodili na lekarski pregled. Navodno, požalio se na tegobe, pa je odveden u bolnicu, ali je bekstvo sprečeno“, kazao je tada izvor iz istrage.

Jakšić je inače uhapšen u julu 2016. u akciji američke DEA u trenutku kad je s lažnim dokumentima pokušao da pobegne u Ekvador. Tokom istrage je utvrđeno da je tokom skrivanja u Južnoj Americi koristio 46 identiteta.

Inače, prvi čovek klana „Amerika“, Mileta Miljanić, uhapsio je FBI krajem februara ove godine u Njujorku zbog posedovanja oružja.

Dvojica saučesnika pobegla

Tokom ponovljenog suđenja Zoranu Jakšiću i ostalim osumnjičenima za šverc narkotika, dvojica njegovih saučesnika pobegla su iz kućnog pritvora.

Sredinom februara ove godine, tužilac Drugog tužilaštva za organizovani kriminal je na „virtualnom sastanku“ obavestio  Krivični sud da su osumnjičeni Mauro Cesar Algumer Vilka i Fredi Emerson Tipe Meza, pobegli iz kućnog pritvora, s namerom da odugovlače proces protiv Jakšića i još osmorice okrivljenih, pošto je postupak tada ušao u poslednju fazu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare