Zoran Jakšić Foto:Peru Police

Zoranu Jakšiću, vođi klana "Amerika" kome se zbog 800 kilograma kokain hlorida ponovo sudi u Peruu, odloženo je izricanje presude jer su dvojica njegovih saučesnika pobegla iz kućnog pritvora.

Ponovljeno suđenje Jakšiću održava se putem interneta zbog trenutne situacije sa pandemijom korona virusa, a na prošlom „virtuelnom sastanku“ tužilac Drugog tužilaštva za organizovani kriminal obavestio je Krivični sud da su osumnjičeni Mauro Cesar Algumer Vilka i Fredi Emerson Tipe Meza, pobegli iz kućnog pritovra, s namerom da odugovlače proces protiv Jakšića i još osmorice okrivljenih, pošto postupak ulazi u poslednju fazu.

Jakšić je označen kao saučesnik u izvršenju krivičnog dela nedozvoljena trgovina drogom, zbog njegove povezanosti sa pošiljkom od 800 kilograma kokain hlorida (smesa koja se koristi za proizvodnju kokaina) iz 2016. godine. U Južnoj Americi Jakšić godinama slovi za opasnog kriminalca, dobrih veza sa lokalnim kartelima i velikim organizacionim sposobnostima, a zovu ga još i čovek sa 40 identiteta zbog česte upotrebe falsifikovanih putnih isprava minulih godina.

Ovog puta, tužilaštvo traži da bude osuđen na 23 godine zatvora, a uz njega optužnicom je obuhvaćeno još 10 osoba.

Tokom ročišta održanog minulog petka, tužilac je naglasio da ga je o bekstvu dvojice optuženih obavestila policija i da je odmah nakon toga zatražio da se poništi rešenje o kućnom pritvoru i da se hitno naloži njihovo hapšenje, što je sud prihvatio. Okrivljeni begunci u kučnom pritvoru su bili zbog teške situacije sa pandemijom korona virusa.

Zoran Jakčić Foto: LaRepublica.pe/KRIK

Uprkos pokušaja advokata odbrane da izricanje presude odloži, sud je našao da za postupak nije neophodno da oni budu prisutni na suđenju, te da se proces može nesmetano nastaviti bez odlaganja. U nedelju je jedan od advokata optuženih napustio onlajn saslušanje, zbog čega je veće naložilo da se dodeli novi advokat po službenoj dužnosti.

Zbog svih ovih incidenata, izricanje presude zakazano je za četvrtak 25. februar.

Na prethodnom ročištu, Jakšićev advokat je zatražio da zvanični televizijski kanal suda „Justicia TV“ prekinuje prenos suđenja, jer je u naslovu na njihovom Fejsbuk profilu slučaj nazvan „Slučaj Los Golodinas“, što prema mišljenju advokata ukazuje na krivicu srpskog državljanina, bez poštovanje pretpostavke nevinosti. I ovaj zahtev je odbijen.

Organizator bekstva

Informacija da su dvojica pripadnika bande pobegli uopšte ne treba čudi, jer je i sam Jakšić označen kao jedan od dobrih organizatora bekstava. Krajem prošle godine, peruanska policija je otkrila tunel dugačak 200 metara u blizini ozloglašenog zatvora Migel Kastro Kastro, u kom je neko vreme ležao i Jakšić.

Međutim, policija je dobila informacije da Jakšić planira bekstvo i početkom prošle godine je izmešten iz tog zatvora. Nekoliko meseci kasnije, otkriven je i tunel. Jedan ulaz nalazio se u maloj automehaničarskoj radionici tik uz zatvorske zidine, dok drugi kraj nisu stigli da probiju, ali se veruje da bi vodio u unutrašnjoj zatvora Migel Kastro Kastro.

Podzemni hodnik dugačak 200 metara napravljen je po ugledu na tunel kojim je bežao poznati narko-bos Hoakim Guzman El Čapo, a veruje se da su u izgradnji pomogli upravo ljudi iz njegovih redova.

U vezu sa Jakšićem se dovodi još jedno bekstvo, kada je tamošnji kriminalac Horhe Medina Gaviljan iz zatvora u Peruu pobegao uz pomoć dvojice policajaca u kamionu sa smećem. Taj beg je organizovao i platio Jakšić.

Suđenje ponovljeno zbog greške suda

Jakšić se na optuženičkoj klupi našao zbog povezanosti sa pošiljkom od 800 kilograma i bio je osuđen na 25 godina zatvora, međutim presuda je proglašena nevažećom i naloženo je ponovno suđenje jer je postupajući sudija Rikargo Manrike Laura, koji mu je izrekao kaznu, učestvovao i u pripremnoj istrazi, što je zabranjeno tamošnjim zakonom.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar