Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Sve više studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu javljaju se i iznose svoje ispovesti koje se odnose na seksualno uznemiravanje koje su, kako tvrde, doživele od profesora tog univerziteta (ime poznato redakciji). Nakon što se nekoliko devojaka osmelilo da progovori o svom iskustvu, sada su se javile i brojne nove studentkinje koje su spremne da anonimno govore o iskustvima tokom predavanja i vežbi koje je držao pomenuti profesor.

Svaka od studentkinja koja je podelila svoju ispovest javno, to je učinila anonimno, iz nespremnosti da takve stvari kaže pod imenom i prezimenom.

Jeziva svedočenja su se pojavila na Instagram stranici „anketa_arh.bg“, a nakon što su ona osvanula u medijima, oglasila se i uprava Arhitektonskog fakulteta tvrdnjama da za pomenute slučajeve nisu znali sve do juče – nisu imali prijave.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, gotovo na svakih sat vremena, pojavljuju se nova svedočenja koja se odnose na iskustva sa profesorom za koga studenti tvrde da je seksualni manijak.

„Došla sam na faks biciklom i zadihana se popela u salu, noseći ranac i mini pumpu od bicikla u rukama. Kasnim, ulazim u salu gde, (ime poznato redakciji) već nešto priča i kad me je video počeo je da pravi seksualne konotacije na moju pumpu od bicikla i moju zadihanost“, navodi jedna studentkinja.

„Bila sam kod (ime poznato redakciji) u sali na jednom predmetu, zajedno sa drugaricom. Bile su pretposlednje vežbe i hteo je da nam otkaže poslednje vežbe jer nismo imali zadatak i bio je već kraj semestra, pa nije bilo potrebe da se održavaju. Drugarica je jedina imala iskorišćen maksimalan broj izostanaka i onda joj je rekao da će njih dvoje da idu u kafanu za poslednje vežbe i da će da igra na stolu za ocenu. Sećam se vrlo dobro da je bila uznemirena i šokirana njegovim komentrom, kao i ostatak sale. Mene nije uznemiravao, osim što sam pomislila kako se možda približava nama devojkama dok nam komentarišu radove, ali sam tada pomislila da preterujem. Kod njega sam bila 2017/18 godine. Bilo je još dosta trenutaka da je upućivao neprimerene komentare studentima ali ih se ne sećam tačno. Imali smo uvodna predavanja gde su sve grupe bile u jednoj sali dok je profesor objašnjavao sledeći zadatak, često da ne bude mesta u sali i studenti sede i po stolovima i na podu. Ja sam sedela na stolici i ispred mene je bio sto na kome je sedeo (ime poznato redakciji) i još jedna devojka. Videla sam kako joj je dodirivao leđa jer se to dešavalo tačno ispred mene“, ispričala je jedna devojka.

„Imali smo zajedničko predavanje na predmetu gde mi je (ime poznato redakciji) prišao s leđa, naslonio bradu na moje rame, pribio se uz moja leđa i postavio neko irelevantno pitanje tipa: „Zašto stojite?“ Dok je možda 30 odsto od nas 100 pristunih u tom trenutku sedelo. Drug, kolega je primetio šta se dešavala pa mi je ponudio da sednem, te se profesor sklonio“, jedna je u moru ispovesti studentkinja.

Sa druge strane, većina devojaka ističe sledeće: neprimereno dodirivanje, pipanje za kosu, komentarisenja i nepoštovanje ličnog prostora. Pojedine tvrde da se često devojkama profesor obraćao sa „Bomba, seksi lejdi“ i slično, te da im je upućivao komplimente koji ne priliče funkciju koju obavlja.

Pročitajte još:

Podsetimo, naš portal tokom jučerašnjeg dana objavio je niz jezivih svedočenja studentkinja o dešavanjima na Arhitektonskom fakultetu. Sa druge strane, uprava fakulteta tokom jučerašnjeg dana oglasila se za Nova.rs tvrdnjama da su za pomenute situacije sa profesorom čuli tek juče, nakon što su se ispovesti pojavile na društvenim mrežama.

„Samo jedan student kao što se to vidi iz prošlosti nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje“, stoji na početku ankete, za koju su pozvani da popune svi studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ubrzo je pokrenuta lavina ispovesti devojaka koje su rešile da progovore o neprijatnim iskustvima koje su doživele.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa pomenutim profesorom, ali je njegov broj isključen.

BONUS VIDEO: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje: Više im stalo do ugleda, nego do devojčica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare