Foto:Milajana Isailović/Nova.rs; privatna arhiva

Ekipa radnika iz Bugarske pretače amonijak iz prevrnutog vagona u kamione cisterne, a srpska javnost i dalje ne zna šta se tačno dogodilo 25. decembra prošle godine, kada su poginula dva čoveka, a otrovano više od 50 stanovnika Pirota i okolnih mesta.

Radnici iz Bugarske i danas pretaču amonijak iz vagona-cisterne kako bi uklonili četiri vagona koji su 25. decembra prošle godine iskliznuli sa pruge i završili pored Nišave. U ekološkoj katastrofi poginula su dva čoveka, dok je više od 50 stanovnika Pirota i okolnih mesta moralo da zatraži pomoć lekara.

Pročitajte još:

Iako je prošlo više od dve nedelje od nesreće, još nema odgovora šta se tačno dogodilo i ko je kriv. Iz Osnovnog tužilašva u Pirotu su na pitanje novinara Nenada Paunovića o incidentu odgovorili saopštenjem u kome se kaže da je „pokrenulo postupk radi utvrđivanja pravnorelevantnih činjenica i okolnosti koje su od uticaja za utvrđivanje odgovornosti i eventualno postojanje krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti“.  Takođe je navedeno da se obave potrebna veštačenja kao i da će javnost o rezultatima istrage biti „pravovremeno obaveštena“:

Za sada je jedino poznato da su u policiji saslušavani upravo pirotski novinar Nenad Paunović, koji je najviše i izveštavao sa terena kao i čovek koga je Paunović zamolio da mu dronom iz vazduha snimi mesto nesreće i rad bugarskih radnika. Paunović je pirotski novinar koji je preko svog sajta plusonline.rs obavestio srpsku javnost o katastrofi, i pronašao poginulog turskog vozača koji je promakao policiji.

Nenad Paunović Foto: Privatna arhiva

„Pošao sam za Božić do mesta nesreće, a sa mnom je pošao i momak koji ima dron, kako bi snimili dokle su došli radovi. U jednom trenutku je za nama pošao policajac, koga pre toga nismo videli. Zaustavili smo se kada smo ga primetili, rekli smo mu ko smo i šta radimo. On nam je rekao da moramo da se vratimo, seo u svoja kola i vratio se, a mi smo pošli za njim. Ponašao se korektno, ali posle jednog telefonskog razgovora sve se promenilo. Tražio nam je lične karte, a posle smo i privedeni u policijsku stanicu i saslušao nas je inspektor. Oduzet je i dron, ne znam po kojoj osnovi. Priveli su nas u 11.30, pustili u 15.30, a na kraju su mi saopštili da sam saslušan u svojstvu građanina“, kaže Paunović za portal Nova.

On je takođe dospeo u žižu javnosti kada je ministarki za zaštitu životne sredine Ireni Vujović, kada se pojavila u Pirotu dva dana od katastrofe, postavio nekoliko pitanja o akcidentu u kome su stradala dva čoveka, što je ministarku naljutilo i izbacilo iz takta.

Curenje amonijaka u Pirotu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Za bugarske radnike Paunović kaže da odlično rade, a da je ceo postupak otežan jer je amonijak teško pretakati crevima jer su se ledila zbog niske temperature na kojoj se amonijak prevozi. Njihov cilj je da prvo isprazne oštećen vagon cisternu, simboličnog broja 13, a tek potom da sva četiri vagona koja su iskliznula, vrate na prugu.

Da problem bude veći, bugarska dizalica koja je došla na intervenciju, takođe je iskliznula iz šina, ali je taj problem rešen i Bugari su nastavili sa radom.

Svaka pomoć je dobrodošla, ali nije jasno zašto je upotebljena dizalica iz Bugarske, a ne iz Srbije. Iz preduzeća Srbija kargo, nisu odgovorili na pitanja o razlogu dolaska bugarske dizalice, kao ni da li naša železnica raspolaže takvom mašinom. Do mesta neseće može da se stigne prugom i iz Niša, ali, iz nekog razloga, u pomoć su prvi pritekli Bugari.

Irena Vujović
Irena Vujović

Nesreća se dogodila 25. decembra, a u medijima se prvo pojavila informacija da je u pitanju kamion cisterna, kao i da se incident dogodio na auto-putu. Tek kasnije je iz Železnice stiglo saopštenje da su zapravo sa šina iskliznuli vagoni cisterne sa amonijakom. U tom saopštenju je navedeno da nema stradalih i povređenih u neseći. Ipak, iz vagona cisterne koja se prevrnula i tom prilikom oštećena, počeo je da curi amonijak i da se stvara otrovni oblak. Prvo je bilo pogođeno mesto Sopot koje se nalazi pored samog mesta nesreće, ali je otrovni oblak stigao i do Pirota. Stradao je jedan stanovnik Sopota koji je upozoravao komšije na opasnost, kao i turski vozač kamiona koji je vozilom uleteo u otrovni oblak, izašao iz kabine i pao sa nadvožnjaka. Više od 50 ljudi iz Sopota i Pirota zatražilo je lekarsku pomoć.

U Pirotu je proglašena vanredna vanredna situacija, a policija je blokirala prugu i auto-put. Zbog straha da ne dođe do masovnog trovanja u Nišu, jer se strahovalo a je amonijak dospeo u Nišavu, privremeno je obustavljeno snabdevanje vodom jednog dela Niša. Ispostavilo se da sirene za uzbunu u Pirotu ne rade, tako da su pojedini građani išli ulicama i vikali: „Amonijak“ kako bi upozorili sugrađane.

BONUS VIDEO: Novinar Nenad Paunović koji je pronašao telo turskog vozača na mestu izlivanja amonijaka kod Pirota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare