Milan Dumanović, emisija Utisak nedelje
Milan Dumanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Bezbednosno-informativna agencija podnela je krivičnu prijavu bivšeg policajca Milana Dumanovića jer je u emisiji "Utisak nedelje" rekao da BIA i Srpska napredna stranka (SNS) dele novac od droge, a on za Nova.rs kaže da ga još uvek nisu zvali iz tužilaštva povodom toga. Ističe da stoji iza svake svoje reči i tvrdi da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i BIA dele novac od šverca droge, dodajući da će dokaze pokazati onda kada se promeni režim i kada se insituacije oslobode kandži vladajuće partije.

 

Zbog teških optužbi koje je izneo u „Utisku nedelje“ protiv njega je krivičnu prijavu podnela BIA, a to je, kako tvrdi, dokaz da je pogodio u srž.

Pročitajte još:

„Za sad me niko nije pozvao, nikakav poziv nisam dobio u vezi saslušanja. Koliko sam shvatio, oni su podneli osnovnom javnom tužilaštvu prijavu, koja je kod njih na radu. Šta će oni uraditi, ne znam. Moram da napomenem da je tužilaštvo trebalo da podnese prijavu, jer je kod nas uvedene tužilačka istraga, a da onda policija i BIA prikupe informacije. U mom slučaju to je učinila BIA, a zanimljivo je da se ona skoro nikad ne oglašava na ovakav način kada se o njoj govori, tako da mi se čini da sam pogodio u centar“, kaže Dumanović.

Ističe da je ovakav potez ponižavajući za jednu takvu bezbednosnu službu.

„Poprilično čudna situacija i potez, za takvu službu, ponižavajući. Takođe, u prijavi stoji da sam je pokušao da izazovem paniku i nered, iako ne postoji krivično delo pokušaj. Međutim, čini mi se da nisam izazvao paniku u društvu, već u BIA“, kaže on i dodaje da to dovoljno govori o tome da li priča istinu.

Bivši polijaca ističe da stoji iza svake reči, odnosno da SNS i BIA dele novac od šverca droge, a kako tvrdi, glavni dokaz je „Jovanjica“.

„Najveći dokaz je „Jovanjica“, tamo su podignute optužnice protiv radnika na „Jovanjici“, a koji su i radnici BIA. Oni su tamo bili na radnom zadatku, pa bi bilo dobro da BIA objasni odakle tamo njihovi radnici, koji su primali platu i u Bezbednosno-informativnoj agenciji, odnosno ko ih je poslao. To je pravi dokaz i treba sačekati šta će sve tokom suđenje isplivati. Imamo vezu između okrivljenog Predraga Koluvije sa Srpskom naprednom strankom, zatim sada optužene pripadnike bezbednosnih službi, mislim da je to dovoljan pokazatelj spone o drogi o kojoj govorim“, kaže Dumanović.

Foto Printscreen mup.rs

Ističe i da je neophodna smena režima i oslobođanje insitucija iz kandži SNS da bismo razootkrili sve ove afere. Ipak, bivši policajac osvrnuo se i na to kako je uopšte došlo do otkrivanja „Jovanjica“, odnosno najveće plantaže opojne droge u ovom delu Evrope, dodavši da je to posledica sukoba između tada ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića i predsednika Srbija Aleksandra Vučića unutar SNS.

„Srpska napredna stranka funkcioniše sa nekim metodima koji su karakteristični za organizovanu kriminalnu grupu. U jednom trenutku će ponovo doći do sukoba između Vučića i Stefanovića, kao što je to slučaj u aferama „Krušik“ i „Jovanjica“. Dakle, „Jovanjica“ ne bi ni bila pokrenuta da nije dobijena neka politička volja, odnosno da operativci UKP Beograd nisu to pokrenuli. A da bi to pokrenuli, oni su morali da imaju podršku nekoga, pretpostavljam da je bila podrška od strane Nebojše Stefanovića“, kaže Dumanović.

Foto:Nemanja Jovanović

Sada je nastupilo neko primirije između Vučića i Stefanovića, koje i jednoj i drugoj strani ide u prilog, ali će zasigurno doći do novih koškanja i afera.

„Da bi se priložilo bilo šta od dokaza, mora da postoji poverenje. Pošto institucije nemamo, prvog tužioca nema godinama, vi danas nemate kome da priložite dokaze, a da se po njima postupa. Dokaze o svemu što pričam priložiću jedino onda onda se promeni vlast, odnosno kada Srpska napredna stranke više ne bude na vlasti, a ja budem tamo gde bi trebalo, u MUP“, kaže bivši policajac.

#related-news_0

On se u razgovoru za Nova.rs osvrnuo i da slučaj nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, koja se dovodi u vezu sa prisluškivanjem predsednika Srbije, zatim delovanjem kriminalne grupe vođe navijača Veljka Belivuka, ali i brojnim drugim.

„Hrkalovićeva bi trebalo da odgovora za sve što se dešavalo dok je ona bila u MUP. Međutim, to se neće desiti dok je SNS na vlasti. Njeno ćutanjem proteklih meseci je pokušaj da javnost zaboravi na nju“, kaže Dumanović.

Podsetimo, Dumanović je nedavno istakao i da sve institucije bezbednosti koje su funkcionisale, 2014. godine dobijaju na ključnim mestima ljude koji nemaju dodirnih tačaka sa bezbednošću, među kojima je izdvojio i primere Bratislava Gašića koji se sada nalazi na čelu BIA, a potom i Nebojše Stefanovića koji je bio ministar policije, a sada odbrane.

Foto:printscreen pink.rsmil

Tako je ukazao i na činjenicu da se Goran Papić, bliski saradnik Stefanovića, nalazio na mestu zamenika načelnika UKP, iako je završio trogodišnju školu za mesara u Priboju, ali i da je, kako je rekao, poslednju godinu kupio i posle pet godina “kao završio fakultet”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare