Vladimir Cvijan i mesto gde je pronadjen les
Mesto na kome je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Medija centar Beograd

Šta o Vladimiru Cvijanu piše na stranicama istrgnutim iz izveštaja Bezbednosno informativne agencije (BIA) koji je na upit dostavljen beogradskom advokatu Ivanu Niniću i zbog čega BIA tek nakon što je obnarodovano da je Cvijan mrtav godinama, obavlja razgovore sa njegovim bližnjima - samo su neka od novih pitanja koje se postavljaju nakon što je jedna državna institucija kud i kamo pokušala da da nekakve odgovore o ovom slučaju.

Podaci Bezbednosno informativne agencije koje je Ninić dobio o smrti Vladimira Cvijana, sastavljeni su od izveštaja radnika BIA i predstavljaju interpretaciju razgovora između agenta i šest sagovornika, među kojima su Cvijanova bivša supruga, dva NN lica za koja se veruje da su sestra i otac, radnika JRB, Advokatske komore Beograd…

Ti razgovori su prvi put ugledali svetlost dana nakon što je Ninić od BIA zatražio odgovor na nekoliko pitanja, između ostalog i to da li je Cvijan bio „pod merama“, odnsno da li o njemu postoje operativni podaci u BIA.

Na to pitanje advokat nije dobio najjasniji odgovor, već to da „nema informacija u pogledu kojih se mogu ostvariti prava propisana zakonom“, što je zapravo jedna formulaca koja ostavlja dosta prostora za „manevar“ i eventualno izostavljanje pravog odgovora, ali se iz priloženog može zaključiti, kao i iz datuma navedenih na izveštajima, da su razgovori objavljeni tek kada je javnost saznala da je Cvijan mrtav, a odgovor Niniću sačinjen u subotu.

I to nije jedina nejasnoća u ovim izveštajima, koji zapravo ne predstavljaju konkretnu i decidnu izjavu osobe, već prepričan razgovor u interpretaciji radnika BIA, što takođe ostavlja prostora za sumnju da su neki ključni podaci izopšteni.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Osim podataka, izopšteno je očigledno i nekoliko stranica iz ovih izveštaja, te moguće zbog toga, oni ne predstavljaju nikakvo razjašnjenje ove misterije, već je dodatno produbljuju i otvaraju neka nova pitanja.

A nova pitanja, na dugačak spisak postojećih, raspinjuju vatru koja je mogla biti predupređena da neko očigledno nije postavio zid između informacija o Cvijanu i javnosti.

Tako nam je nejasno da li je i ukoliko nije, zbog čega nije, Bezbednosno informativna agencija proverila gde je Cvijan boravio nakon što je 2017. godine napustio stan, gde se lečio, ko mu je lečenje plaćao ili odakle potiču njegovi prihodi, kao i to sa kim je kontaktirao neposredno pre smrti, što je pitanje na koje verovatno nećemo dobiti odgovor jer su operateri u zakonskoj obavezi da listinge i podatke o korisniku čuvaju samo 12 meseci.

Ostalo je nejasno i zbog čega njegova porodica, nakon što je napustio dom 2017. godine, a da pritom oni nemaju nijednu informaciju o njemu, nije prijavila nestanak, ali i to kako je moguće da nosilac važne političke funkcije nestane sa lica zemlja, a da BIA o tome ne zna ništa niti bilo šta čini, sve dok te informacije ne isplivaju u javnost, nakon čega obavlja razgovore sa bivšom suprugom, NN licem i tako dalje…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare