Milan Dumanović, emisija Utisak nedelje
Milan Dumanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Bivši pripadnik Odeljenja za tajno praćenje Ministarstva unutrašnjih poslova Milan Dumanović ocenio je da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) protiv njega podnela krivičnu prijavu kako bi obeshrabrila i zastrašila pripadnike sektora bezbednosnti koji razmatraju da izađu u javnost sa podacima o nezakonitim radnjama svojih nadređenih.

BIA je prijavu protiv Dumanovića podnela zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanja panike i nereda jer je u jednoj TV emisiji izneo tvrdnje da „novac od droge dele BIA i Srpska napredna stranke“.

„Ja jesam izazvao paniku, ali ne kod građana Srbije, kako to tvrdi BIA u svojoj prijavi, već u samoj agenciji. Ugled službe, koji sam svojim tvrdnjama navodno ugrozio, već decenijama u očima građana ne postoji“, izjavio je Dumanović za dnevnik „Danas“.

Na pitanje da li očekuje da će po krivičnoj prijavi BIA biti pokrenut i krivični postupak, Dumanović je kazao da nije siguran, ali da pretpostavlja da će biti pozvan da da iskaz u tužilaštvu.

Dumanović, koji je i funkcioner pokreta „Oslobođenje“, naglasio je da je osnov za podnošene prijave apsurdan i da je svaka reč koju je izgovorio istinita.

„Protiv mene se podnosi prijava zbog tvrdnje da BIA i SNS dele novac od droge, ali kad predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Radio-televiziji Srbije (RTS) kaže da su prethodnih godina tri osobe koje su bile na merama nadzora ubijene, za tako nešto se ne podnosi prijava“, istakao je on.

Ocenio je da se u Srbiji krivično gone samo politički neistomišljenici.

Dumanović je rekao da na suđenju, ako do njega dođe, neće morati posebno da dokazuje istinitost svojih tvrdnji jer su dokazi za to, kako tvrdi, javno dostupni.

„Dovoljan dokaz je slučaj ‘Jovanjica’, gde jedna optužnica tereti zbog proizvodnje narkotika, a druga tereti pripadnike obaveštajnih službi koji su tu proizvodnju obezbedjivali. Treba sačekati i videti presude, kao i da li ćemo dobiti odgovor po čijem nalogu su pripadnici službi obezbeđivali ‘Jovanjicu'“, dodao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram