zagorka dolovac medju nama
Foto: Nova S

Skupština Srbije izabrala je večeras Zagorku Dolovac za Republičkog javnog tužioca, kojoj će to biti treći mandat, budući da je na funkciji od 2010. godine, prenosi Tanjug.

Novi šestogodišnji mandat Zagorke Dolovac počinje u januaru 2022.godine. Zaključno sa ovim mandatom, ona će biti javni tužilac 18 godina.

Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo, prenosi Beta.

Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je juče „da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena“.

Ona je dodala da je Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje medjunarodne saradnje.

„Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapredjenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca“, rekla je ministarka.

Skupštini je danas predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

Dolovac je ranije predstavila Državnom veću tužilaca program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva za period od 2022. do 2028. godine.

Njen dosadašnji rad obeležila je tišina i okretanje glave od brojnih afera koje su poput pečuraka nicale od dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Svoje nadležnosti nije prepoznala kod afere “Helikopeter”, bežala je od Savamale, Krušik je bio daleko od njenog pogleda, a nije se zainteresovala da upita predsednika Vučića šta se dogodilo sa dva minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac.

Dolovac je ignorisala lažne diplome funkcionera, obrtanje kocki naTrgu republike, poslovanje Telekoma, navode o podvođenju maloletnica u Jagodini … Pomenute priče očito nisu bile dovoljno „atraktivne“ za Republičku javnu tužiteljku, pa su zbog toga ostale „u fioci za neka bolja vremena“.

Dolovac je rođena u Novom Sadu, završila je gimnaziju u Sremskim Karlovcima, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine, a pravosudni uspit je položila 1992. godine.

Od 2004. do 2007. bila je zamenik okružnog javnog tužioca u Novom Sadu, od 2007. do 2009. nalazila se na mestu v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu, a od 1. januara 2010. je Republički javni tužilac.

Javnog tužioca na predlog Vlade bira Narodna skupština sa liste kandidata koje utvrđuje Državno veće tužilaca i na period od šest godina.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o Zagorki Dolovac i peticiji protiv njenog izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare