Foto: Vesna Lalić

Da li Srbija ima Republičkog javnog tužioca? Pitanje je koje se godinama unazad postavlja u javnosti, uprkos tome što tu funkciju od 2012. godine obavlja Zagorka Dolovac. Iako percipirana kao osoba koja se “pravi slepa” na nepočinstva vlasti i njoj bliskih ljudi, odnosno kao neko ko u tišini ne radi ništa, Dolovac je odlučila da uđe u trku i za treći mandat, pokazujući tako da ne oseća ni odgovornost za to što su gotovo sve velike afere u zemlji ostale bez epiloga.

Vest da je u tajnosti održala prezentaciju za novi mandat, u potpunosti se uklapa sa načinom na koji je i svoj posao u prethodnih nekoliko godina obavljala Republička javna tužiteljka, Zagorka Dolovac.

Pročitajte još...

Njen dosadašnji rad obeležila je tišina i okretanje glave od brojnih afera koje su poput pečuraka nicale od dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Svoje nadležnosti nije prepoznala kod afere “Helikopeter”, bežala je od Savamale, Krušik je bio daleko od njenog pogleda, a nije se zainteresovala da upita predsednika Vučića šta se dogodilo sa dva minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac.

Dolovac je ignorisala lažne diplome funkcionera, obrtanje kocki Trgu republike, poslovanje Telekoma, navode o podvođenju maloletnica u Jagodini … Pomenute priče očito nisu bile dovoljno „atraktivne“ za Republičku javnu tužiteljku, pa su zbog toga ostale „u fioci za neka bolja vremena“.

Prelević: Dolovac idealna za ovakvu vlast

Predstavnik Skupštine slobodne Srbije i advokat, Božo Prelević, napominje da je Dolovac idealan tužilac za aktuelnu vlast i da će zbog toga, po svemu sudeći, dobiti novi mandat.

“Ona je tužilac u zemlji u kojoj se stanovnici dave u svakoj vrsti zagađenja – ekološkom, medijskom, kriminalnom, političkom… U takvoj situaciji, vlast nema boljeg tužioca od Dolovac i zato će ona ponovo biti na tom mestu”, smatra Prelević i dodaje da aktuelni republički javni tužilac neće dobiti novi mandat kao nagradu, već zbog toga što se uklapa u ono što je potrebno državnom vrhu.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Prelević ukazuje da je Beograd jedan od najzagađenijih gradova na svetu, te da je aerozagađenje krivično delo, ali da to svi vide, izuzev Zagorke Dolovac.

“Svi se dave, ali njoj to ne smeta. Ona je ignorisala i krivična dela koja su dovela do poplava 2014. godine. Ipak, prva asocijacija na nju je ignorisanje onih džakova sa izbornim listićima koje su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić istresali 2012. godine za vreme izbora. Podsetiću vas da se Dumanoviću sudi zato što je uznemirio javnost, a SNS je došla na vlast tako što je pokazivala džakove sa navodno krivotvorenim glasačkim listićima, a tužilac na to nije reagovao”, navodi Prelević.

Šabić: Dolovac zauzela poziciju koja je teško razumljiva

Advokat i bivši Poverenik za informacije za javnog značaja, Rodoljub Šabić za Nova.rs podseća da funkcioneri najvišeg ranga imaju obavezu da o delikatnim stvarima informišu javnost, napominjući da Dolovac to nije činila.

Rodoljub Šabić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Mi smo takvih situacija, odnosno afera, imali koliko hoćete u prošlosti. U takvim prilikama, uloga tužilaštva je, po logici stvari, bila velika. Dolovac, po mom shvatanju, uopšte nije odgovarala svojim obavezama prema javnosti i zauzela je jednu poziciju koja je teško razumljiva”, ističe on, dodajući da nije njegovo da se meša u izbor novog republičkog tužioca.

“To nije moja stvar, već Državnog veća tužilaca i drugih subjekata koji u tome učestvuju. Ono što mogu da kažem je to da je situacija u kojoj se bira visoki funkcioner, gde je postupak izbora relativno netransparentan, glasanje tajno, nešto što smo davno trebali da prevaziđemo”, rekao je Šabić.

„Tužilac postojao samo kad je trebalo nas tužiti“

Šabić je ispričao da je bio izložen jednoj, kako kaže, bizarnoj situaciji dok je obavljao funkciju Poverenika za informacije od javnog značaja i da je iza svega stajao republički javni tužilac.

“Državni tužilac ima ovlašćenje da tužbom napadne bilo koji konačni akt bilo kog organa, ukoliko smatra da je povređen javni interes. Više desetina puta, državno tužilaštvo je podnosilo tužbe protiv rešenja poverenika, a nikada, koliko znam, protiv nekog drugog“, objasnio je on.

Ignorisanjem afera i zaboravljajući pritom na svoju zakonsku obavezu da kao glavni tužilac o svom radu blagovremeno izveštava javnost, Dolovac je u prethodna dva mandata u potpunosti dočarala značenje reči paradoks – Srbija ima Republičkog javnog tužiteljku koja je otišla u medijsku samoizolaciju i koja se plaši da obavlja svoj posao.

Portal Nova.rs će u narednim danima predstaviti sve afere koje su prošle pored Zagorke Dolovac, a koje ona nije mogla, odnosno nije želela da vidi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar