Foto: Arhiva

Brza i adekvatna reakcija, samostalnost, profesionalnost, odgovornost, borba protiv kriminala, nepristrasnost... Ne, ovo nisu davno zaboravljeni pojmovi u srpskom pravosuđu, ovo je rečnik stranih reči i izraza Zagorke Dolovac, aktuelne republičke javne tužiteljke i jedine kandidatkinje za to mesto, koja ih je koristila tokom predstavljanja svog programa za novi, odnosno treći, mandat. Imajući u vidu da se ovako slobodno razbacivala pojmovima i odredbama koje dokazano nisu obeležja njenog dosadašnjeg rada, nimalo nije iznenađujuće što je prezentacija programa održana u tajnosti. Jer, ko bi uostalom mogao da naglas i pred publikom izgovori sve to i pomisli da je iko u to poverovao?

U susret novom izboru za republičkog javnog tužioca, na koji se prijavila aktuelna tužiteljka Zagorka Dolovac i kandidati koji su prijavu, po svemu sudeći, podneli samo formalno kako Dolovac ne bi bila usamljena na listi zainteresovanih i tako eventualno izazvala sumnje u javnosti, pozabavili smo se Programom organizacije i unapređenja rada tužilaštva u kom Zagorka Dolovac na 70 strana govori o svojim dosadašnjim uspesima i poduhvatima, ali i o tome šta namerava dalje da čini ukoliko bude reizabrana, a po svemu sudeći hoće.

Pre svega, trebalo bi se podsetiti da je i ovaj konkurs zapravo samo jedna birokratska formalnost koja nam je servirana u drugačijem i malo šarenijem loncu nego ranijih godina.

Naime, od četiri kanditata koja su se prijavila na konkurs, jedan je naprasno odustao od prijave, druga dva nisu ispunila uslove za kandidaturu, pa je tako Dolovac ponovo ostala jedina zaiteresovana za tužilačku fotelju.

Na sajtu Državnog veća tužilaca sada se mogu pronaći dva dokumenta koja potpisuje Zagorka Dolovac – program na 70 stranica i nešto sažetija prezentacija.

Foto: Vesna Lalić

„U svom dosadašnjem radu kao Republički javni tužilac uložila sam svoj maksimalni napor u okviru Ustavom i zakonima propisanih ovlašćenja da obezbedim efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva Republike Srbije“, započinje svoj program Dolovac, a potom nastavlja:

„Novi oblici kriminaliteta, i sa njima povezani izazovi sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, zahtevaju brzu i adekvatnu reakciju javnog tužilaštva, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim standardima“.

Dolovac dalje objašnjava da se zalagala za doseldno sprovođenje osnovnih principa u radu javnog tužilaštva tako što je primenjivala načela samostalnosti, nepristrasnosti i profesionalnosti kao i odgovornosti i da planira da istim načinom rada nastavi i dalje.

Dolovac je, podsećanja radi, u okviru propisane izborne procedure, pred stručnom komisijom, prezentovala svoj plan i program za Republičko tužilaštvo. Iako u svemu tome na prvi pogled ne bi trebalo da bude ničeg spornog, činjenica da je prezentacija zakazana, a potom i održana bez adekvatne najave, na brzinu i daleko od očiju stručne, ali i laičke javnosti, stvorila je utisak da se izbor za RJT ipak ne sprovodi onako kako bi trebalo.

U svojoj prezentaciji Dolovac pak izdvaja tri prioriteta: odlučnu borbu protiv kriminala (naročito korupcije, organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih dela), povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja i jačanje međunarodne saradnje.

U segmentu koji je naslovila „Položaj, ovlašćenja i principi rada RJT“ navodi četiri stavke: Ustav Republike Srbije gde objašnjava da je tužilaštvo državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela, samostalnost u radu gde kaže da tužilac i njegov zamenik jesu samostalni u vršenju svojih ovlašćenja i zabranjen je svaki uticaj na rad tužilaštva, nepristrasnost uz objašnjenje da se funkcija obavlja u javnom interesu radi obezbeđivanja primenu Ustava i zakona i profesionalnost.

Čitajući ove redove, bez bližih saznanja o autoru, teško bi se moglo pretpostavili da se govori o Zagorki Dolovac koja tužilačku fotelju „greje“ čitavu jednu deceniju, koliko je bilo potrebno da se nanižu afere čiji epilog građani Srbije ne mogu ni da naslute, poput „Krušika“, „Jovanjice“, pada helikoptera, Savamale, dva sporna minuta snimka saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, veze ministra Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom, lažne diplome i doktorati političkih funkcionera iz vladajuće stranke i tako dalje…

Pred svim ovim aferama Dolovac je odlučila da ustukne, zaćuti, utone dublje u svoju fotelju, baš kao da u svojom zvanju ne nosi reč „javno“, odnono kao da nije dužna da građane revnosno obaveštava o svom i radu svojih tužioca.

Celokupna prezentacija neodoljivo podseća na svakodnevne govorancije i epopeje koje u cilju zamlaćivanja građana svakodnevno ispaljuje predsednik države, ali i njegovi najbliži saradnici. Rast BDP, blagostanje i srpsko zlatno doba, ekonomskog giganta u Evropi  i ostale floskule  koje služe za zamlaćivanje naroda, stvarni su u realnosti koliko i samostalnost, profesionalnost, nepristrasnost i odgovornost Zagorke Dolovac.

Sve ovo vraća nas na početak – da je prezentacija Zagorke Dolovac, baš kao i ceo konkurs, birokratska formalnost, a da su građani Srbije još jednom postali žrtve predstave.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare