Foto: Nemanja Jovanović, Vesna Lalić/Nova.rs

Građani Srbije odavno su prestali da se uzdaju u Republičko javno tužilaštvo, koje je proteklih godina bilo "slepo i gluvo" u vezi sa svim aferama koje su potresale sam vrh države. Možda najverniji primer toga kako je Republičko javno tužilaštvo zakazalo jeste slučaj “Savamala” i činjenica da ni nakon pet godina nije utvrđeno ko su maskirani fantomi koji su u sred noći, bagerima, porušili jedan deo Beograda.

Slučaj bespravnog rušenja nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, ni posle pet godina nije zvanično rasvetljen, a više osoba, koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016., maskirane fantomkama, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje megalomanskog projekta „Beograd na vodi „, do danas nisu identifikovane.

Pročitajte još:

A kamoli privedene pravdi.

Te noći grupa maskiranih fantoma na bagerima, u sred noći, je porušila brojne objekte, na mestu koje je bilo predviđeno za parking firme „Beograd na vodi“.

Građani koji su svedočili ovom činu neiscrpno su pozivali policiju da interveniše i spreči bespravno rušenje, međutim, i ona je zakazala.

Ni dan danas se ne zna ko su bili misteriozni fantomi na bagerima, ili „kompletni idioti“, kako ih je tada nazvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je obećavao da će u potpunosti rasvetliti ovaj slučaj. Da je iza svega stajao državni vrh, svima je bilo odmah jasno, posebno što su objekti srušeni jer su ometali izgradnju građevinskog projekta „Beograd na vodi“, koji je te godine bio glavni adut političkog marketinga Srpske napredne stranke (SNS).

Foto:N1

Dodatnu sumnju na to bacila je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i oni za to snositi odgovornost“, rekao je Vučić svojevremeno.

Pročitajte još:

Ipak, imena su i tu izostala. Dok sa jedne strane Više javno tužilaštvo nije ništa učinilo povodom ovog pitanja, sa druge, Republičko nije čak pokazalo ni zainteresovanost da se ovaj slučaj konačno razreši.

Ono što je izvesno jeste da, uprkos priscima javnosti, Više tužilaštvo je posle godinu dana od događaja bilo primorano da saopšti da zbog „dokaza“ koje je prikupio i dostavio MUP, istraga u slučaju „Savamala“ neće biti pokrenuta.

Ne sme se zaboraviti ni da su ovi maskirani fantomi kobne večeri vezali noćnog čuvara u Hercegovačkoj i oduzeli mu mobilni telefon, a potom bagerima porušili više objekata u privatnom vlastništvu. Mesec dana kasnije, čuvar objekata i svedok rušenja u Hercegovačkoj, Slobodan Tanasković je umro.

Policajac žrtveno jagnje

Ipak, zbog afere„Savamala“ odgovarao je dosad samo jedan čovek. Tako je Više javno tužilaštvo u Beogradu 2018. godine zaključilo sporazum sa policajcem Goranom Stamenkovićem, šefom dežurne smene službe beogradske policije.

Stamenković je optužen za nesavestan rad u slučaju Savamale, odnosno da nije nakon prijava građana poslao policajce da zaustave bespravno rušenje i osuđen je na pet meseci uslovne kazne.

Sa drudge strane, firma “Transport Peroni” je tužila “Beograd na vodi” za nadkadu štete zbog porušenih objekata. Postupak je tek nedavno počeo pred Privrednim sudom u Beogradu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram